Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

skrito-v-raju Njena.si

Edvard Steiner: srčen človek ali velik ...

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Neurja podirala drevesa, plazovi zapirali ceste

Deli na:
Neurja podirala drevesa, plazovi zapirali ceste

Foto: Reuters

Ozračje nad Slovenijo je precej nestabilno, trenutno nastajajo številne plohe in nevihte, ni pa bilo doslej kakšnih večjih neviht, je za STA povedala dežurna meteorologinja na Agenciji RS za okolje (Arso) Katja Kozjek. Glede na izračune Arsa je sicer verjetnost toče ponekod velika.

Nekaj po 16. uri je bila velika verjetnost pojavljanja toče ocenjena za Gorenjsko in Ljubljano z okolico, srednja verjetnost pa za Notranjsko in Pomurje.

Kot je pojasnila dežurna meteorologinja na Arsu, je v primerjavi s soboto, ko so nevihte potovale daljše poti, danes v višinah manj vetra, tako da so današnje nevihte bolj stacionarne. Lahko pa zaradi tega nastanejo lokalno močnejši nalivi.

Pojavilo se je tudi nekaj neviht, pri katerih je bila verjetnost toče velika. Nevihte se bodo pojavljale še v prihodnjih urah, potem pa se bo nekako do noči stanje umirilo.

Popoldanske nevihte so že povzročile nekaj težav. Po podatkih Uprave RS za zaščito in reševanje so meteorne vode poplavljale ponekod na območju Medvod in Ljubljane, kjer je pihal tudi močan veter. Na območju Škofje Loke je veter popoldne podrl drevo na streho hiše in osebno vozilo. Gasilci pa so razžagali drevo, ki se je zaradi močnega vetra podrlo na cesto v Grajskem Logu v občini Šmarje pri Jelšah.



Na Šolski cesti na Otočcu v občini Novo mesto je zemeljski plaz popoldne cesto popolnoma zaprl. Sanacijo so že začeli delavci CGP Novo mesto, ki so zagotovili polovično prevoznost ceste. Na cesto pri naselju Križe v občini Brežice pa je v neurju nanosilo kamenje in zemljino, je še razvidno iz podatkov Uprave RS za zaščito in reševanje.

Vremensko dogajanje bo še naprej spremenljivo. Že v ponedeljek se bo deževno vreme nad Slovenijo širilo z vzhoda. Napovedane so strnjene padavine, ki se bodo zjutraj z vzhoda razširile na osrednji del države. Na zahodu bo ostalo večinoma suho.

Popoldne se bo stanje umirjalo, padavine bodo postopno ponehale, lahko pa ponekod še nastane kakšna ploha. V torek in sredo bo povečini sončno, možna je kakšna posamezna ploha ali nevihta v popoldanskem času.

V drugi polovici tedna se bo verjetnost za popoldanske plohe in nevihte spet povečala. Daljšega stabilnejšega in lepšega vremena tako zaenkrat še ni na vidiku, je povedala Kozjekova.