zdravnik Svet24.si

V Sloveniji kronično primanjkuje družinskih ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

sumi stanovanje xx Necenzurirano

Omejitev AirBnB brez stanovanjske politike je le ...

janez-janša-sds-nov-konferenca Reporter.si

Janšev strel v koleno? Zaradi SLS lahko ostane ...

sesko 24 pm Ekipa24.si

Šeško znova tresel in to kako!! Poglejte ta ...

Rod Stewart Odkrito.si

FOTO: Rod Stewart ujet v Ljubljani: “Resnično ...

doncic Ekipa24.si

Nastavite budilke: jasno je, kdaj bo Dallas igral ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Neuradno: LMŠ ponuja SMC tretjino kandidatne liste pod pogojem, da se odpove koaliciji z SDS

Deli na:
Neuradno: LMŠ ponuja SMC tretjino kandidatne liste pod pogojem, da se odpove koaliciji z SDS

Marjan Šarec in Zdravko Počivalšek. - Foto: Bobo

LMŠ je na današnjem sestanku SMC končno predstavila konkretno ponudbo o skupnem sodelovanju na volitvah. Po naših virih je ponudila, da bi na skupni listi SMC kandidirala tretjino kandidatov, LMŠ pa dve tretjini.

Vendar pa je LMŠ postavila SMC pogoj, da tudi po volitvah ne bo oblikovala vlade s SDS. Ta pogoj je za LMŠ pomemben zaradi tega, ker bi imeli stranki skupno poslansko skupino in bi se lahko pozneje tudi združili, zato želijo preprečiti položaj, ko bi del poslancev iz vrst SMC, izvoljenih na skupni listi, sodeloval z SDS, drugi del iz vrst LMŠ pa ne, kar bi privedlo v razpad poslanske skupine.

To je seveda prva ponudba LMŠ in če jo bodo v SMC sprejeli, se bodo lahko začeli pogovarjati o podrobnostih: o tehnični sestavi skupne liste, skupnih programskih izhodiščih in kdo bo nastopal na televizijah (kolikokrat bo nastopal Marjan Šarec in kolikokrat Zdravko Počivalšek).

Če pa se bodo v SMC preveč obotavljali in se še naprej dogovarjali z SDS o sestavi skupne vlade, bodo v LMŠ postavili manj ugodne pogoje, kar pomeni, manjše število kandidatur na skupni listi. Jutri je sicer predvideno novo srečanje predstavnikov SDS, SMC, Desusa in NSI v zvezi z morebitno sestavo nove vladne koalicije pod vodstvom Janeza Janše.

Če pa se bodo v SMC preveč obotavljali in se še naprej dogovarjali z SDS o sestavi skupne vlade, bodo v LMŠ postavili manj ugodne pogoje, kar pomeni, manjše število kandidatur na skupni listi.

Kot je slišati, je večina poslancev SMC zelo zmedenih, sploh po današnjem izstopu ministrice Ksenije Klampfer, ki je bila tudi podpredsednica stranke, ter pismu prejšnjega predsednika Mira Cerarja, v katerem je sporočil, da v Janševi vladi ne želi imeti ne ministrske ne kakršne koli druge politične funkcije. Bojijo se, da SMC poka po šivih in da se bo z njo zgodilo podobno kot pred leti z LDS.

Največji zagovornik sodelovanja s SDS naj bi bil prvak SMC Zdravko Počivalšek, ki naj bi svojim poslancem razlagal, da Janša ni bav bav. Nekaj časa so Počivalška omenjali celo kot možnega novega premierja v primeru, če bi sedanja vladna koalicija razpadla.

Po drugi strani pa naj bi se na istem mestu videl tudi prvak NSI Matej Tonin, ki naj bi ga podprl tudi prvak SDS, če bi pridobil glasove 27 poslancev SMC, SAB, Desusa in svoje NSI. Omenjene stranke naj bi zelo dobro sodelovale že pred sprejetjem proračuna, ker so SMC, SAB in Desus želele privabili NSI v koalicijo, potem ko je sporazum z njimi pretrgala Levica.

Po odstopu Marjana Šarca s položaja predsednika vlade pa se je položaj spremenil, saj se na čelu vlade vidi kar Janša, ki tega položaja ne namerava prepustiti nikomur drugemu. To mu bo tudi uspelo, če ga bo za mandatarja podprlo vsaj še dvajset poslancev iz vrst SMC, Desusa in NSI, s katerimi se pogovarja o novi koaliciji.