sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

robert fico Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno ...

nkbm_bobo Reporter.si

Poraz NKBM: z diletantsko tožbo hotela ...

aretacija Ekipa24.si

Vklenjen v lisice! Policija po prometni nesreči ...

Kate se je odločila, da bo okrevala na res rajskem otoku Odkrito.si

Kate Middleton - okreva "skrita v raju!"

luka doncic pljunil Ekipa24.si

Kaj? Luka Dončić je v neposrednem prenosu med ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Neupravičene dodatke prejemali tudi osnovnošolski učitelji

Deli na:
Neupravičene dodatke prejemali tudi osnovnošolski učitelji

Foto: Bobo

Računsko sodišče je na treh osnovnih šolah izvedlo prečno revizijo o delovni obveznosti učiteljev v letu 2013 in vsem trem izreklo mnenje s pridržkom. Revizorji so revidirali tudi ministrstvo za izobraževanje in ugotovili, da je bilo ministrstvo pri urejanju delovne obveznosti osnovnošolskih učiteljev v letih 2012, 2013 in 2014 neučinkovito.

Računsko sodišče je prečno revizijo o delovni obveznosti učiteljev v letu 2013 izvedlo v Osnovni šoli (OŠ) Preserje pri Radomljah, OŠ Rada Robiča Limbuš in OŠ Minke Namestnik-Sonje Slovenska Bistrica. Revizijo so opravili tudi na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport ter ugotovili, da na ministrstvu niso jasno določili del, ki sodijo v delovno obveznost, ki jo morajo opraviti učitelji, da prejmejo plačo za polni delovni čas.

Kljub temu, da vsa dela oziroma naloge, ki so jih učitelji opravili na delovnem mestu, lahko uvrstimo pod dela, ki sodijo v delovno obveznost, je ministrstvo osnovnim šolam za opravljanje nekaterih nalog učiteljev zagotavljalo dodatna sredstva, piše v revizijskem poročilu. Ministrstvo pa po ugotovitvah revizorjev za zagotavljanje teh sredstev ni imelo ustreznih podlag.

Računsko sodišče je med drugim še ocenilo, da učitelj z zmanjšano in učitelj s povečano učno obveznostjo nista v enakopravnem položaju, saj morata oba opraviti 40-urni polni delovni čas, vendar pa mora učitelj z zmanjšano učno obveznostjo opraviti več drugega dela, za kar prejme nižjo plačo.

Ministrstvo tudi ni pripravilo pravil glede razporejanja delovnega časa in delovne obveznosti učiteljev, s katerimi bi poenotilo način določanja letne delovne obveznosti učiteljev. Zaradi tega je lahko tudi več kot polovica delovnega časa učiteljev prepuščena presoji ravnatelja, ugotavljajo na računskem sodišču.

Ministrstvo v svetih osnovnih šol sicer nima svojega predstavnika, zato ne sodeluje pri postopkih sprejemanja letnega delovnega načrta, niti ni seznanjeno s poročili o njegovi uresničitvi, še piše v povzetku revizijskega poročila.

Revizorji menijo, da bi moral inšpektorat za šolstvo in šport na šolah redno opravljati nadzor, od ministrstva pa so zahtevali predložitev odzivnega poročila, v katerem mora izkazati popravljalne ukrepe za odpravo ugotovljenih nesmotrnosti. Prav tako morajo na ministrstvu podati priporočila za učinkovitejšo ureditev delovne obveznosti učiteljev.