zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

jure-podjavoršek, mojster, delovna-akcija, otroci, družina Njena.si

Mojster Jure o vzgoji otrok: V življenju se bodo ...

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Se Slovenske železnice pripravljajo na vojno?

Deli na:
Se Slovenske železnice pripravljajo na vojno?

Foto: Bobo

Je naključje, da so na Slovenskih železnicah sprejeli akt o delovni obveznosti v vojnih razmerah deset let po vladni uredbi in šele zdaj o tem obvestili zaposlene?

Na Slovenskih železnicah so pred dnevi nekateri zaposleni prejeli obvestilo o razporeditvi na delovno dolžnost ob razglasitvi izrednega ali vojnega stanja: »O uvedbi in izvajanju delovne dolžnosti odloča Državni zbor RS. Na delovno dolžnost so razporejeni državljani, ki so zdravstveno sposobni za delo od 18 do dopolnitve 63 (moški) oziroma 55 let (ženske).« Med izvajanjem delovne dolžnosti ni pravice do stavke. »V kolikor se med izvajanjem delovne dolžnosti seznanite s tajnimi obrambnimi podatki, ste jih dolžni varovati v skladu z zakonom. Dolžnost varovanja podatkov velja tudi po prenehanju dela ali opravljanja delovne dolžnosti.« Obvestilo se sklicuje na vladno uredbo o kriterijih za razporejanje državljanov iz leta 2004 (Ropova vlada), na Navodila o obrambnem načrtovanju SŽ, na Akt o določitvi delovnih mest za opravljanje dejavnosti v vojni z dne 8. 4. 2014 ter obvestilo obrambnega ministrstva o razporeditvi na delovno dolžnost.

Zato smo jih vprašali, na podlagi česa se pripravljajo na izredne razmere oziroma vojno v Sloveniji. Odgovorili so nam, da so SŽ ena od gospodarskih družb posebnega pomena za obrambo države, zato jim je država določila naloge, ki jih morajo opraviti v mirnem času, in tiste, ki bi jih morale opravljati med vojno. Zato so tudi sprejeli akt o določitvi delovnih mest za opravljanje dejavnosti v vojni, da bi zagotovili zadostno število zaposlenih, ki bi izvajali naloge med vojno. V skladu z vladno uredbo iz leta 2004 upravne enote na predlog SŽ razporedijo na delovno dolžnost tiste zaposlene, ki delajo na delovnih mestih, določenih v aktu. Zakaj so šele po desetih letih sprejeli akt in o delovni obveznosti v izrednem stanju obvestili zaposlene, nam niso odgovorili. Morda pa kaj skrivajo.