kača, krško Svet24.si

Foto: V Krškem goste lokala prestrašila kača

supet-luna, sankt-peterburg Svet24.si

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

20245X9263 Necenzurirano

Šef slabe banke iz vrst SDS v službo k ...

marta kos henri geaz emporium pl Reporter.si

Marta Kos s soprogom iz Švice že kupuje kostime ...

doncic Ekipa

Šestič zapored! Odlično pripravljeni Luka s ...

jasmin, pop-tv, kmetija Njena.si

Kmetija: Zaradi tega Jasmin v areno odhaja ...

acun ilicali Ekipa

Prvi mož Maribora se je še četrtič poročil, ...

Slovenija

Nesmisli protipoplavne zaščite: Ljubljana bi bila varna in suha, sosednja občina pa pod vodo

Deli na:
Nesmisli protipoplavne zaščite: Ljubljana bi bila varna in suha, sosednja občina pa pod vodo

Poplavljena dolina Gradaščice v poplavah 2023 - Foto: Facebook

Od projekta zadrževalnika Razori bo imela koristi predvsem Ljubljana, medtem ko država zanemarja protipoplavno zaščito občine Dobrova - Polhov Gradec, v kateri bo zgrajen zadrževalnik, opozarjajo v občini.

Država je že leta 2013, torej še pred silovitimi poplavami, ki so oktobra 2014 zalile ljubljanski Vič, sprejela uredbo o državnem prostorskem načrtu za zagotavljanje poplavne varnosti JZ dela Ljubljane. V 1. fazi del so bili izvedeni tudi nekateri posegi na Gradaščici v občini Dobrova - Polhov Gradec, a najpomembnejša sta bila ureditev Gradaščice in zlasti Malega Grabna na območju mestne občine Ljubljana. 2. faza del pa predvideva gradnjo zadrževalnika, o katerem se govori že desetletja.

Argument stroke za gradnjo zadrževalnika ob naselju Razori pri Dobrovi na eni redkih ravnin v občini je, da je to edina lokacija, kjer se dolina dovolj razširi, da se lahko tam uredi rezervoar za veliko količino vode. Gradaščica in Horjulščica pred tem namreč tečeta po dokaj ozkih dolinah.

A domačinov ta pojasnila ne zadovoljijo. Zadrževalnik Razori je namreč namenjen primarno zaščiti Ljubljane in ne Dobrove, hkrati bi zanj morali žrtvovati velik del najboljše kmetijske zemlje v občini. Že leta 2008 so se občani o tem izrekali na referendumu in kar 98 odstotkov jih je nasprotovalo gradnji zadrževalnikov v njihovi občini.

Vseeno se projekt gradnje zadrževalnika Razori nadaljuje, medtem ko se nič ne naredi, da bi se po desetletjih zanemarjanja morda očistilo struge hribovskih potokov, ki napajajo Gradaščico in Horjulščico. Po izdatnih investicijah v protipoplavno zaščito v ljubljanski občini oba vodotoka že nekaj let nista več grožnja Ljubljani, zato pa divjanje rečic in njunih pritokov ob neurjih zelo občutijo v občini.

V lanskih poplavah je bilo poškodovanih ali uničenih okoli 70 kilometrov občinskih cest, več mostov in druge infrastrukture, škode pa je bilo za okoli 37 milijonov evrov. Tako ni presenetljivo, da je Fazarinčeva izjava razkurila več kot enega občana.

VEČ V TISKANI IZDAJI REPORTERJA IN TRAFIKI24