Rusko veleposlaništvo Svet24.si

Izgnani ruski diplomat naj bi zapustil Slovenijo

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Neokusno: Premier Golob županom svetoval, naj živijo od svojih prihrankov tako kot on!

Deli na:
Neokusno: Premier Golob županom svetoval, naj živijo od svojih prihrankov tako kot on!

Izjava po srečanju županov z ministri, ki ga je gostil predsednik vlade Robert Golob. - Foto: Bor Slana/STA

Na ponedeljkovem srečanju vlade z župani na Brdu pri Kranju je premier Robert Golob zavrnil dvig povprečnine in napovedal, da bodo povečane stroške občin kompenzirali posamezno, glede na izračune. Čeprav so javno župani izrazili zadovoljstvo s pogovori, je neuradno slišati razočaranje.

Še posebej se župani zgražajo nad Golobovim odgovorom, ko so ga spraševali za dovoljenje za povišanje svojih plač, ki se že 14 let niso usklajevale. Župani so želeli, da bi bile njihove plače primerljive s plačami funkcionarjev v vladnih službah.

Toda premier jih je napotil pogajanja z ministrico za javno upravo Sanjo Ajanović Hovnik, čeprav županske plače ne obremenjujejo državnega proračuna, ampak se krijejo iz občinskih proračunov. Ob tem pa jim je še svetoval, da počakajo na leto 2027, ko naj bi dokončno zaživela reforma plačnega sistema v javnem sektorju, do takrat pa naj živijo od svojih prihrankov, tako kot mora tudi sam.

Golob pa za vodenje vlade prejema več kot 4000 evrov neto plače, kar je veliko več kot župani, vsekakor pa dovolj, da bi lahko ob normalnem življenju preživel tudi brez prihrankov. Po drugi strani pa drži, da so plače predsednika vlade in ministrov prenizke glede na njihovo odgovornost.

Seveda je bila ta opomba zelo neokusna, saj imajo župani glede na svojo odgovornost zelo nizke plače. Predsednik skupnosti občin, kočevski župan Vladimir Prebilič, ki nam je zgodbo potrdil, denimo kot nepoklicni župan prejema okoli 1200 evrov neto nadomestila, kar je polovica plače, ki bi jo prejemal kot poklicni župan. Za vodenje občine s skoraj 17 tisoč prebivalcev bi tako prejel okoli 2400 evrov neto plače, kar je manj kot najnižja poslanska plača.

Golob pa za vodenje vlade prejema več kot 4000 evrov neto plače, kar je veliko več kot župani, vsekakor pa dovolj, da bi lahko ob normalnem življenju preživel tudi brez prihrankov. Po drugi strani pa drži, da so plače predsednika vlade in ministrov prenizke glede na njihovo odgovornost. Direktorji gospodarskih družb, ki so v državni lasti, prejemajo veliko višje plače. Tudi evropski poslanci so veliko bolje plačani, njihova odgovornost pa se ne more primerjati s predsednikom vlade. Res pa je tudi Borut Pahor kot premier jamral, da težko shaja z okoli 3200 evrov takratne plače.