Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Nekdanji Janšev ministrski kolega sesul Bratuškovo in Fajonovo: Sta brez politične pameti?

Deli na:
Nekdanji Janšev ministrski kolega sesul Bratuškovo in Fajonovo: Sta brez politične pameti?

Dr. Peter Tancig - Foto: Bobo

Peter Tancig je bil kot minister za znanost in tehnologijo v prvih dveh slovenskih vladah (Lojzeta Peterleta in Janeza Drnovška) sodelavec tedanjega obrambnega ministra in sedanjega predsednika vlade Janeza Janše. Danes je do njega močno kritičen, prav tako pa do politikov, ki sodelujejo z Janšo.

V zapisu na Facebooku se je Peter Tancig lotil Tanje Fajon in Alenke Bratušek - zbodla ga je njuna udeležba na srečanju predsednikov parlamentarnih strank, ki ga je organiziral predsednik države Borut Pahor. Sta brez politične pameti, sprašuje Tancig, ki meni, da z udeležbo na sestanku o sodelovanju z Janševo vlado "igrata prozorno igro velikega izenačevalca neizenačljivega Pahorja, ki bi storil vse, da Janšo odene v plašč legitimnosti in respektabilnosti?"

Objavljamo Tancigov zapis:

Bratuškova in Fajonova brez politične pameti?

Ali ne vesta, da z udeležbo na sestanku o sodelovanju z Janševo vlado igrata prozorno igro velikega izenačevalca neizenačljivega Pahorja, ki bi storil vse, da Janšo odene v plašč legitimnosti in respektabilnosti?

Ali sta ti dve politični 'voditeljici' / 'prvakinji' res tako politično naivni, da ne vidita, kako to ustreza edino Janši in Pahorju?

Ali jima za presojo o (ne)sodelovanju ne zadostujejo zavržna dejanja Janševe vlade, ki se vrstijo s tako naglico, da jim je nemogoče slediti, niti si jih ni mogoče zapomniti. Le v s/o/pomin nekaj zadnjih prispevkov k drvenju v brezno avtoritarnosti in brezupravja, ki ga podpirajo kolaborantski poslanci strank SMC in DeSUS (glej sonet našega velikega pesnika Borisa A. Novaka 'Sonet Repatec – O izdajalskih poslancih z veliko začetnico P'). Očitno bosta po novem to vlado s podpisom sporazuma o sodelovanju podpirala tudi stranki SAB in SD. Tako bosta pritrdili Pahorju, da 'ta vlada dela dobro' in s tem implicitno podprli vse njene rabote – tako prejšnje kot nedavne:

•    Kadrovski cunami v zdravstvenih ustanovah.
•    Brutalna politična eksekucija dr. Jureta Gašpariča, državnega sekretarja na Ministrstva za šolstvo, znanost in šport (MŠZŠ), samo zato, ker je postavil Janšo na laž. No in zato, ker ni popolnoma ustregel zahtevam podpornikov SDS-a v majhnih zasebnih raziskovalnih ustanovah, da bistveno zniža kriterije za dostop do javnih sredstev.
•    Posledično blokiranje nujno potrebnega zakona o znanstveno raziskovalni in inovacijski dejavnosti, katerega pripravo je v konsenzualnem sodelovanju s številnimi deležniki zelo kvalitetno vodil prav dr. Gašparič.
•    (Zanimivo bi bilo izvedeti, kaj ob tem misli ozir. občuti ministrica Kustečeva, ki je svojega »prijatelja« Gašpariča zvabila na MŠZŠ z direktorskega mesta na Inštitutu za novejšo zgodovino in ga nato hladno žrtvovala.)


•    Kadrovsko obglavljenje vodij direktoratov na MŠZŠ.
•    Že druga 'kazenska kolonija' za neprijetne preiskovalce na NPU.
•    Sramotenje novinarke in portala Politico.
•    Prepoved UKOM-a javnega nastopanja ministrom in neodvisnim ekspertom s področja pandemije.
•    Anonimni spletni tviterski profil Alenke Jeraj, članice ožjega vodstva SDS, ki očitno kaže na mrežo anonimnih profilov, ki podpirajo stranko SDS in napadajo kritike te stranke.
•    Neprofesionalna, manipulantska in hujskaška anketa SDS-a v slovenskih gospodinjstvih.
•    Prepoved izražanja političnih mnenj na sicer dovoljenih druženjih do 10 ljudi.
•    Skrivanje nacionalnega Načrta za okrevanje in odpornost pod oznako 'interno' in preprečevanje sodelovanja opozicije pri njegovem ocenjevanju in dopolnjevanju.

Ali, kot je to strnil naš vidni ustavni strokovnjak dr. Andraž Teršek: »Od marca 2020 vladajo in gospodarijo skoraj-brezpravje, patologija, izničenje minimalnih standardov pravne in politične zaščite temeljnih človekovih pravic in svoboščin, odvzem svobode, psihično trpinčenje, čustveno mučenje, laganje, zapeljevanje, zavajanje, manipuliranje, prilaščanje, kraje, podkupovanje, izsiljevanje, vsiljevanje, prisiljevanje, protiustavnost, nezakonitost, policizem, mafijskost, prikrojevanje in konstruiranje, strašenje, grožnje in kaznovanje.«

Ali imenovanima strankarskima prvakinjama res ni jasno, da vsako sestankovanje in kolaboriranje s to vlado prispeva po maniri nacionalne TV k sterilni podobi uravnoteženosti med vlado in opozicijo KUL, med domobranci in partizani, med toksičnim nacionalizmom in spoštljivim internacionalizmom, med avtoritarno in demokratično vlado, med zlorabljanjem protikoronskih ukrepov in participativnim spopadanjem s pandemijo, med 'državotvorno' kulturo in kulturo kot tako?

Ali res ne vidita, da vsako sodelovanje z Janševo vlado ponižuje in uničuje njene 'partnerje', kar jasno kažejo zavrnjene politične in zakonodajne iniciative koalicijske stranke SMC, kadar le-ta skuša uveljavljati svoje programske cilje, ki so v nasprotju z Janševimi?

Dr. Peter Tancig
Ljubljana, Črnuče