Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Opozicija vložila interpelacijo zoper ministra za delo Janeza Ciglerja Kralja

Deli na:
Opozicija vložila interpelacijo zoper ministra za delo Janeza Ciglerja Kralja

Minister za delo Janez Cigler Kralj. - Foto: Bobo

Poslanci LMŠ, SD, Levice in SAB so v DZ vložili interpelacijo ministra za delo Janeza Ciglerja Kralja. Očitajo mu neodgovorno delo v času epidemije na področjih domov za starejše, delovnih mest in socialnega dialoga, pa tudi pri dodelitvi sredstev na razpisu ministrstva Zavodu Iskreni. Za premiera Janeza Janšo minister dela dobro in zakonito.

Kot je razvidno iz besedila interpelacije ministra za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, so jo poslanci vložili iz štirih razlogov. Prvi je ministrova odgovornost za neučinkovito ukrepanje pri zajezitvi širjenja novega koronavirusa v domovih za starejše. Očitajo mu, da ni pripravil ustreznih zakonskih predlogov in drugih pravnih aktov za zajezitev širjenja virusa na delovnih mestih. Prav tako je po mnenju vlagateljev minister vodil neustrezen dialog s socialnimi partnerji in ni bil odziven ob predlogih določb, ki posegajo v pravice zaposlenih iz delovnega razmerja.

V četrti točki pa Ciglerju Kralju očitajo koruptivno in klientelistično ravnanje pri dodeljevanju sredstev prek javnega razpisa ter posledičnega favoriziranja določene nevladne organizacije. Zavod Iskreni, katerega soustanovitelj je bil minister, je bil namreč med 17 organizacijami, ki jim je petčlanska komisija ministrstva na razpisu dodelila sredstva za odpravljanje socialnih stisk v času epidemije.

Predsednik vlade je v odzivu na vložitev interpelacije na Twitterju ocenil, da dejstvo, da so opozicijske stranke vložile interpelacijo ministra njegove vlade, dokazuje, da v strankah KUL "ne verjamejo v svojo famozno nezaupnico". "Ker zakaj bi sicer odstavljali posameznega ministra, če bi verjeli, da bodo zrušili celo vlado," je navedel.

Ob tem je takšno dogajanje sredi epidemije novega koronavirusa ocenil kot "zavržno destruktivno početje, kakršnega 'zmore' levica samo v Sloveniji".

Cigler Kralj bo interpelacijo po napovedih iz NSi komentiral v ponedeljek. Je pa že na četrtkovi novinarski konferenci zavrnil očitek o slabem delu pri preprečevanju okužb v domovih za starejše in med drugim ocenil, da je ministrstvo skupaj z ekipami v domovih za starejše napravilo vse, kar je bilo v danih razmerah mogoče, da pa so domovi zaradi zapostavljenosti v preteklih letih epidemijo pričakali na kolenih.

Prav tako je že zavrnil očitke, da bi ravnal koruptivno in klientelistično, ker je ministrstvo dodelilo sredstva zavodu Iskreni, katerega soustanovitelj je bil. Zatrdil je, da v nobeni obliki ni ne sodeloval ne vplival na postopek razpisa.


Interpelacije sicer niso podprli vsi opozicijski poslanci. Med podpisi poslancev pod interpelacijo, kjer je prvi podpisan vodja poslanske skupine LMŠ Brane Golubović, ni podpisa poslanca SD Dejana Židana. Ta namreč meni, da si marsikateri minister aktualne vlade interpelacijo "zasluži bistveno prej kot minister Cigler Kralj, še najbolj pa celotna vlada".

"Imam pa tudi pozitivno izkušnjo sodelovanja z ministrom Ciglerjem Kraljem, ko sem vložil v proceduro zakon, ki bo res pomagal marsikateremu invalidu. Gre za spremembo zakona o zaposlitveni rehabilitaciji invalidov. Minister ob tem ni reagiral kot član koalicije proti opozicijskemu poslancu, temveč kot človek, ki želi stvari izboljšati, in to cenim," je navedel. Na vprašanje, ali to pomeni, da interpelacije ne bo podprl tudi na glasovanju, pa je za STA odgovoril, da je to povezano.

Pod interpelacijo tudi ni podpisa poslanca SAB Franca Kramarja, ki je, kot so že v četrtek pojasnili v poslanski skupini, na dolgotrajnejši bolniški odsotnosti.

Četudi so bili povabljeni k sopodpisu interpelacije, pa podpisov niso prispevali poslanci stranke DeSUS, ki je poleg omenjenih štirih strank povezana v KUL. Vodja poslanske skupine DeSUS Franc Jurša je za STA pojasnil, da interpelacije še niso proučili, odločitev "na vrat na nos" pa niso želeli sprejemati. Zato je pred vložitvijo niso podpisali.

V skladu s poslovnikom mora predsednik DZ interpelacijo takoj po njeni vložitvi poslati ministru, na katerega se nanaša, in vsem poslancem. Hkrati določi ministru rok za odgovor, ki ne sme biti krajši od 15 dni in ne daljši od 30 dni.

DZ po poslovniku razpravlja in odloča o interpelaciji najpozneje na prvi naslednji seji po prejemu odgovora ministra, če so poslanci prejeli odgovor na interpelacijo najmanj 15 dni pred sejo, oziroma na prvi naslednji seji po preteku roka za odgovor na interpelacijo, če odgovora v roku ni bilo. Za razrešitev ministra je potrebnih najmanj 46 glasov.

Interpelacija Ciglerja Kralja je četrta vložena interpelacija v mandatu te vlade. Do zdaj sta interpelaciji uspešno prestala gospodarski in notranji minister, Zdravko Počivalšek in Aleš Hojs, o interpelaciji kmetijske ministrice Aleksandre Pivec pa DZ ni glasoval, saj je ta ob njeni obravnavi v DZ pred glasovanjem odstopila.