profimedia-0840008601 Svet24.si

Polovica slovenskih zalog žlahtne kovine je v ...

slovenska policija Svet24.si

Gruzijec peš bežal pred policisti

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Nekdanja udbovska agentka Reza bo na poslovnem zajtrku ameriške gospodarske zbornice gostila Janeza Janšo

Deli na:
Nekdanja udbovska agentka Reza bo na poslovnem zajtrku ameriške gospodarske zbornice gostila Janeza Janšo

V prejšnjem režimu je bila Nevenka Črešnar sodelavka SDV s kodnim imenom Reza. - Foto: Primož Lavre

AmCham Slovenija bo v torek, 29. septembra, organizirala dialog s predsednikom vlade Janezom Janše, ki ga bo vodila Nevenka Črešnar Pergar, predsedujoča AM Cham Komisiji za spodbujanje investicij in direktorica NP Consulting.

Poleg nje bosta s premierjem na poslovnem zajtrku razpravljala tudi Ajša Vodnik, generalna direktorica AmCham Slovenija, in Blaž Brodnjak, kandidat za predsednika AmCham Slovenija, sicer prvi mož NLB, ki bosta predstavila predloge in usmeritve poslovne skupnosti AmCham Slovenija in njenih osmih delovnih komisij.

Teme pogovora bodo strateški pogled na gospodarstvo in priložnost za razvoj, ključni izzivi in pomembne reforme za Slovenijo, Slovenija in njena vloga v EU, tudi v luči predsedovanja, in Slovenija in transatlantsko sodelovanje.

Kot so zapisali v vabilu na poslovni zajtrk, sta za pozitivne spremembe in premike v družbi nujna dialog in sodelovanje med predstavniki države, gospodarstva in civilne družbe.

Zakonca Pergar sta prehodila dolgo pot iz Kučanovega klana do Janeza Janše, ki sta ga spomladi pomagala ustoličiti za predsednika vlade.

Nevenka Črešnar Pergar, ki bo vodila pogovor z Janezom Janšo, je bila 14. februarja letos, po odstopu prejšnjega premierja Marjana Šarca, med 22 podpisniki iz kroga okoli Katedrale svobode, ki so vse parlamentarne stranke (razen SNS in Levice) pozvali k oblikovanju vključujoče in operativne koalicije ter čimprejšnji sestavi operativne vlade, ki jo je nato sestavil Janez Janša.

Pobudo je Pergarjeva nato celo predstavila na nacionalni televiziji, kar je mnoge na levem polu šokiralo, saj je bila dolga leta generalna sekretarka Kučanovega foruma 21, še prej pa je bila visoka funkcionarka v vladah, ki jih je vodila LDS.

Foto: Primož Lavre - Nevenka Črešnar Pergar je bila dolga leta generalna sekretarka Kučanovega foruma 21.

V prejšnjem režimu je bila Nevenka Črešnar sodelavka SDV s kodnim imenom Reza. V Reporterju smo pred časom objavili dokumente, kako je leta 1985 v neki udbovski akciji v italijanskem Trbižu oprezala za domnevnim agentom italijanske obveščevalne službe, leto pozneje pa na Dunaju pa za albanskimi špijoni.

Pozneje je zasedala različne funkcije na ministrstvu za gospodarstvo, leta 1995 je postala generalna sekretarka računskega sodišča, nato je odšla v gospodarstvo, za izvršno direktorico Aktive Group, leta 1997 je postala generalna sekretarka Drnovškove vlade, v Ropovi vladi je bila ministrica svetnica za debirokratizacijo, nato se je vrnila v Aktivo Group.

Foto: Primož Lavre - Nevenka Črešnar Pergar je leta 1997 postala generalna sekretarka Drnovškove vlade, v Ropovi vladi je bila ministrica svetnica za debirokratizacijo.

Leta 2004 je bila skupaj z možem Janezom Pergarjem, dolgoletnim direktorjem Kompasa, med ustanovnimi člani Kučanovega Foruma 21, kjer je bila pozneje generalna sekretarka, leta 2012 pa je s tega mesta odstopila, ker se menda ni strinjala s Kučanovimi pogledi na gospodarstvo.

Ko je dolgoletni direktor NLB Marko Voljč organiziral skupino neformalnih vplivnežev Act Tank, kjer so se za zaprtimi vrati pogovarjali o prihodnosti Slovenije, je tam spoznala nekdanjo evropsko poslanko iz vrst SDS Romano Jordan in nekdanjega Janševega ministra Žiga Turka, ki sta jo navdušila nad Katedralo svobode, v kateri je nekdanji ustavni sodnik Peter Jambrek, ki mu nekateri pravijo tudi visokošolski tajkun, zbral slovenske intelektualce desnega pola.

Tako sta zakonca Pergar prehodila dolgo pot iz Kučanovega klana do Janeza Janše, ki sta ga spomladi pomagala ustoličiti za predsednika vlade.