IMG_2029 Odkrito.si

Nominacija je bila velika nagrada za njeno delo

izgubljena kuverta Svet24.si

Jasna je na ulici našla kuverto z listkom in 7000...

devica Svet24.si

Devica - resda nevsiljiva, a preveč kritična

otrok, vožnja, avto Svet24.si

8-letnik si je od mamice spet "sposodil" avto! ...

kmetija 8 Svet24.si

FOTO: V tem razkošju bodo živeli novi tekmovalci...

nikolina4 Njena.si

Vse za dober šov: Nikolina pretentala družino in...

fatalni 7 Njena.si

Jan Plestenjak sporočil žalostno novico

Slovenija

Ne veste, ali ste bili cepljeni ali pa ste preboleli ošpice? Tako lahko preverite, ali ste varni.

Deli na:
Ne veste, ali ste bili cepljeni ali pa ste preboleli ošpice? Tako lahko preverite, ali ste varni.

Foto: Profimedia - Srbski mediji ne poročajo, ali je bila pokojna cepljena proti ošpicam.

Vsakdo, ki proti ošpicam ni zaščiten, tvega, da bo v stiku z virusom zbolel. Zato je pomembno, da poznamo svoj cepilni status in v skladu s tem ustrezno ukrepamo. Če o svoji zaščiti nismo prepričani, jo lahko preverimo s samoplačniškim laboratorijskim testom o prisotnosti protiteles proti tej nalezljivi bolezni.

Kot so pojasnili na spletni strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), so sprejemljivi dokazi zaščite proti ošpicam pisno dokazilo o cepljenju z dvema odmerkoma cepiva proti ošpicam in zdravstvena dokumentacija o prebolelih ošpicah. Da je oseba ošpice prebolela, velja tudi, če je bila rojena pred letom 1960.

Zaščito pred virusom ošpic je mogoče dokazati tudi z laboratorijskim testom, s katerim preverijo prisotnost specifičnih protiteles. Iz količine teh je razvidno, ali je oseba zaščitena proti ošpicam.

Tako testiranje je samoplačniško in ga je mogoče opraviti na inštitutu za mikrobiologijo in imunologijo ljubljanske medicinske fakultete, za katerega je treba odšteti dobrih 12 evrov, ter v ljubljanski, kranjski in mariborski izpostavi Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano. Cena testiranja v teh je okoli 21 evrov.

Laboratorij za javno-zdravstveno virologijo v Ljubljani na leto v povprečju izvede 120 testiranj, 100 testiranj letno pa izvede oddelek za medicinsko mikrobiologijo v Kranju. Na mariborskem oddelku za mikrobiologijo pa so v letošnjem letu opravili 66 testiranj, so za STA sporočili iz nacionalnega laboratorija.Zdravila za ošpice sicer ni, na voljo je le podporno zdravljenje. Bolnik mora počivati in piti dovolj tekočine, da prepreči dehidracijo. Antibiotiki so potrebni le pri bakterijskih zapletih ošpic, kot so vnetje srednjega ušesa, pljučnica. Pred ošpicami pa se lahko učinkovito zaščitimo s cepljenjem.

Cepljenje otrok, mladostnikov in študentov, ki so še obvezniki do starosti 26 let opravi otrokov pediater, šolski zdravnik ali zdravnik v ambulanti za študente na stroške obveznega zdravstvenega zavarovanja.

Odrasle osebe lahko opravijo cepljenje po predhodnem dogovoru pri svojem izbranem zdravniku ali na območni enoti NIJZ. Cepljenje odraslih oseb je plačljivo in stane 21 evrov za en odmerek.

V tem tednu je NIJZ potrdil deveti primer ošpic letos, večina oseb se je okužila v tujini. Devet primerov ošpic je bilo lani v Sloveniji potrjenih v celem letu, leto pred tem pa osem. Precepljenost proti ošpicam je pri nas okoli 93-odstotna.

Loading...