profimedia-0840008601 Svet24.si

Polovica slovenskih zalog žlahtne kovine je v ...

slovenska policija Svet24.si

Gruzijec peš bežal pred policisti

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Ne bi verjeli! Vrhovna sodnika Rudi Štravs in Janez Vlaj prostore višjega sodišča v Ljubljani skupaj s še nekaj muzikanti uporabljata za glasbeno udejstvovanje!?

Deli na:
Ne bi verjeli! Vrhovna sodnika Rudi Štravs in Janez Vlaj prostore višjega sodišča v Ljubljani skupaj s še nekaj muzikanti uporabljata za glasbeno udejstvovanje!?

Janez Vlaj - Foto: Bobo

Da je slovensko sodstvo glede na ocene državljanov eno najmanj zaupanja vrednih v Evropski uniji, že vemo. A vedno znova nas sodniki presenetijo s svojo neprofesionalnostjo. Tokrat sicer ne gre za sojenje, pač pa za rušenje ugleda sodstva v zvezi z dejavnostmi, ki nimajo nobene zveze s sojenjem, pa jih kar po domače izvajajo v prostorih osrednje ljubljanske sodne palače.

Človek ne bi verjel, če ne bi dobil potrditve z višjega sodišča v Ljubljani. Nedavno nas je eden od naših bralcev opozoril, da je ob večerih iz prostorov višjega sodišča v Ljubljani (del sodne palače obrnjen proti Cigaletovi ulici) slišati glasno glasbo. Menda zveni orientalsko. Dobil je informacije, da naj bi eden od sodnikov tam vadil s svojo glasbeno skupino!?

Zadeva je res zvenela bizarno, zaradi tega smo na višje sodišče, katerega predsednik je Anton Panjan, naslovili več vprašanj. Zanimalo nas je, od kod izvira ta glasba, ali gre res za aktivnost enega od sodnikov, kateri so termini glasbenih vaj in do kdaj se bo zadeva izvajala. Ali sodnik za uporabo prostorov sodišču plačuje najemnino?


Od direktorja višjega sodišča v Ljubljani Janeza Grdena smo dobili presenetljiv odgovor. Pravi, da dva vrhovna sodnika (Rudi Štravs in upokojeni vrhovni sodnik Janez Vlaj) občasno, »skupaj s še nekaj uporabniki«, uporabljata sejno sobo višjega sodišča. »Ne gre za glasbeno skupino, pač pa se sodnika z umetniško (klasično) glasbo ukvarjata ljubiteljsko, saj se sodniki s tržno dejavnostjo ne smejo ukvarjati.« Srečanja so potekala občasno v popoldanskem času in izven delovnega časa, zato delovni proces ni bil moten, so še dodali na višjem sodišču.

Gospe in gospodje, pojasnilo je v bistvu vabilo. Sredi Ljubljane je na voljo velika lepa palača, v kateri lahko »ljubiteljsko v popoldanskih urah« izvajate svoje prostočasne dejavnosti. Sodniki namreč niso lastniki prostorov, kjer delajo, pač pa so ti državni. Pod enakimi pogojih jih torej lahko izven delovnega časa uporabljamo vsi. Zakaj ne bi na primer te ugodnosti izkoristili tudi kakšni garažni rock bendi, namesto, da parajo ušesa domačim in sosedom. Pa notri bi lahko organizirali tudi plesne tečaje, hodniki so namreč dokaj široki. V poštev pride tudi namizni tenis, šahovski turnirji, zakaj se ne bi tam našel prostor tudi za kakšno društvo kmečkih žena, ljubitelje pikada ali igralce dramskega društva.

Šalo na stran. Gre za še en primer norčevanja slovenskega sodstva iz javnosti. »Muzikant« vrhovni sodnik Vlaj je bil svoj čas celo predsednik sodnega sveta! Sedanjega predsednika sodnega sveta vrhovnega sodnika Erika Kerševana bomo prosili za komentar tovrstne organizacije ljubiteljskih dejavnosti v prostorih sodne palače v Ljubljani in kako bo v zvezi s tem ukrepal.