alec baldwin1 Svet24.si

Po tragični nesreči se je oglasil Alec Baldwin

avstrijska policija, policijski trak, splošna, dunaj, streljanje Svet24.si

Iz stanovanja se je vil neznosen smrad, izpod vrat...

franci matoz, dimitrij zadel Svet24.si

Odstopila uprava Luke Koper

janez jansa pl7 Reporter.si

Ljerka Bizilj: Janšo težko razumem, da se mu ob ...

435a62c1e58e3dccd8f42ad04a5addda Necenzurirano

Je to okoljska mafija? To je novo Vizjakovo darilo...

Tjaša Vrečič VSE Odkrito.si

TJAŠA IZ KMETIJE - tako MIŠIČASTA je

pogacar Ekipa24.si

UF, KAKŠNA ZVERINA! Tadej Pogačar kot ga še ...

Slovenija

Navadnim ljudem je plezanje na trboveljski dimnik prepovedano, Janši pa ne

Deli na:
Navadnim ljudem je plezanje na trboveljski dimnik prepovedano, Janši pa ne

Janez Janša med plezanjem na trboveljski dimnik. - Foto: Facebook/Vlada RS

»Pri trboveljskem dimniku je potrebno priznati, da si Tanja Fajon česa takega ne bi upala, še manj napadalna Tea Jarc,« pišejo na portalu strankarske televizije SDS in ob tem poveličujejo včerajšnji »podvig« premierja Janeza Janše, ko je po lestvi splezal na vrh najvišjega dimnika v Evropi.

O njegovem plezanju smo poročali tudi na reporter.si, ob tem pa pripomnili, da premier do konca leta nima časa, da bi se udeležil vnovičnega zaslišanja pred parlamentarno preiskovalno komisijo, ki se ukvarja z ukrepi v času epidemije, prav tako nima časa, da bi se udeleževal sodnih obravnav v postopku, ki potekajo zoper njega.

Janša nima časa za komisijo niti za sodišče, našel pa ga je za plezanje na najvišji dimnik v Evropi

Poklicali smo v družbo HSE Energetsko družbo Trbovlje in vprašali, pod kakšnimi pogoji lahko splezamo na vrh dimnika, kdaj je časovno to mogoče in kolikšna je cena. »Ni šans, ni postopka, ne da se splezat,« nam je povedal dežurni na telefonu, katerega so nam prevezali s centrale.

Kako pa je potem lahko predsednik vlade včeraj šel gor, smo ga vprašali. »To morate pa druge vprašati,« nam je odgovoril.

To kar je dovoljeno predsedniku vlade, ni dovoljeno navadnim državljanom, tudi Tei Jarc, ki jo v strankarskem portalu zavajajoče pozivajo k plezanju, zagotovo ne. Morda bo Tanji Fajon, če bo kdaj predsednica vlade.

Januarja letos sta sicer dimnik preplezala svetovna prvakinja Janja Garnbret in prav tako izkušeni plezalec Domen Škofic, vendar ne po lestvi kot Janša, ki tudi ni profesionalni plezalec. O njunem podvigu je nastal dokumentarni film.

Janja, Domen in 360 metrov trboveljskega dimnika

Za vse ostale pa je plezanje na 360 metrov visok dimnik, ki je najvišji v Evropi, prepovedano. Še pred šestimi leti je bilo to mogoče z dovoljenjem podjetja HSE Trbovlje. Za vzpon je bil odgovoren Matjaž Macerl, ki je bil v podjetju zadolžen za strojno področje in varnost ter zdravje pri delu.

Zainteresirani so se morali najaviti in imeti ustrezno opremo, podpisati so morali izjavo o plezanju na lastno odgovornost in plačati vstopnino 40 evrov, nato pa so se lahko povzpeli na vrh dimnika.

Danes obiskovalce pričaka opozorilo, da je gibanje na celotnem območju brez dovoljenja lastnika prepovedano. Toda mnogi se skušajo povzpeti ilegalno, kot denimo pred desetimi dnevi dva mlada Madžara, ki sta potem, ko ju je zalotil varnostnik, skočila štiri metre v globino, pri čemer se je eden od njiju huje poškodoval.

Loading...