Revija Reporter
Slovenija

Nataša Pirc Musar obšla poslance: Anton Rop kandidat za guvernerja BS

Reporter
4 249

23. okt. 2024 11:11 Osveženo: 11:16 / 23. 10. 2024

Deli na:

Anton Rop je kandidat predsednice države za guvernerja Banke Slovenije

Sašo Radej

Kandidatov je bilo sedem, Saša Jazbec ima podporo koalicije, a predsednica države Nataša Pirc Musar se je odločila za Antona Ropa - ki ga koalicija ne podpira.

Predsednica Republike Slovenije Nataša Pirc Musar je v skladu s 107. členom Ustave Republike Slovenije in 35. členom Zakona o Banki Slovenije danes v Državni zbor poslala predlog za imenovanje dr. Antona Ropa za člana Sveta Banke Slovenije – guvernerja.

»Za guvernerja Banke Slovenije sem predlagala kandidata, ki je izmed vseh prijavljenih izkazal največ strokovnih, znanstvenih in vodstvenih izkušenj s področja bančništva, upravljanja in vodenja velikih sistemov, ki jih je pridobil v Sloveniji in v tujini, in je najprimernejši kandidat za vodenje Banke Slovenije v mandatu 2025–2031,« je poudarila predsednica, ki je odločitev sprejela po preučitvi prijavne dokumentacije, poročila Urada, pogovorih z vodji vseh poslanskih skupin in predstavnikoma narodnih skupnosti ter temeljitem razmisleku. Predsednica republike že od začetka svojega mandata poudarja, da morajo biti visoka strokovnost, vodstvene kompetence in osebna integriteta vodilna merila pri izbiri kandidatov za najvišje položaje v državi.

O postopku:

Guverner Banke Slovenije mag. Boštjan Vasle je predsednico Republike Slovenije 27. junija 2024 obvestil, da mu 8. januarja 2025 poteče mandat. Predsednica Republike Slovenije Nataša Pirc Musar je skladno s 37. členom Zakona o Banki Slovenije 26. julija 2024 v Uradnem listu št. 63/2024 objavila javni poziv za zbiranje predlogov možnih kandidatov za prosto mesto člana Sveta Banke Slovenije – guvernerja, ki se je iztekel 23. septembra 2024 ob 15. uri.

Predsednica Republike Slovenije je na objavljeni poziv prejela 7 (sedem) predlogov. Urad predsednice republike je s prijavljenimi kandidati opravil pogovore. Predsednica republike je k sodelovanju pri pogovorih s kandidati povabila tudi mednarodno priznana in ugledna strokovnjaka s področja bančništva, in sicer dr. Franceta Arharja, prvega guvernerja Banke Slovenije, ter mag. Mitjo Gasparija, nekdanjega guvernerja Banke Slovenije in nekdanjega ministra za finance, ki se jima zahvaljuje za strokovno podporo pri postopku.