zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

tina gaber robert golob krizarjenje ickoti Reporter.si

Golob ni imel časa razmišljati o naši ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Napeta županska tekma v Novem mestu: Komu bodo manj škodile povezave z Golobičem

Deli na:
Napeta županska tekma v Novem mestu: Komu bodo manj škodile povezave z Golobičem

Foto: arhiv Reporterja

Zelo napeta bo županska tekma v dolenjski metropoli, kjer sta Milena Kramar Zupan in Gregor Macedoni (na fotografiji tretji z leve) zelo izenačena.

Izbranka SD, Zveze za Dolenjsko in SLS je zbrala 21,29 odstotka, samostojni kandidat z lastno listo pa 19,78 odstotka glasov. Sledili so kandidat SDS Bojan Kekec s 16,98 odstotka, kandidat Liberalno gospodarske stranke Jože Kobe s 14,72 odstotka, Cerarjeva Mojca Špec Potočar z 9,44 odstotka in vstajnik Uroš Lubej z 9,27 odstotka glasov. Zanimivo bo videti, koga bo v županski tekmi podprla SDS, saj menda ni naklonjena Macedoniju. Očita mu povezave z Gregorjem Golobičem, dejansko sta bila s Francijem Kekom na skupni Listi za Dolenjsko leta 2002, poleg tega je pred štirimi leti njegovo župansko kandidaturo podprla tudi stranka Zares, ki jo je v Novem mestu vodil Kek. Po drugi strani pa je Macedoni v drugem krogu podprl Bojana Kekca, ne župana Alojzija Muhiča, ki ga je podpirala skorajda vsa novomeška leva scena.

Na listi Gregorja Macedonija je bil za svetnika izvoljen tudi Borut Rončević, eden od vidnejših članov SDS. Macedoni je, kot je znano, svak donedavnega prvaka SD Igorja Lukšiča. Nazadnje je deloval v Državljanski listi, kjer je kot član sveta nasprotoval vstopu v koalicijo oziroma vlado Alenke Bratušek. V prvem krogu si je prislužil podporo NSI, ki bi sicer podprla tudi Kekca, a so ugotovili, da ima Macedoni v drugem krogu več možnosti za zmago. V drugem krogu pa je že dobil podporo Uroša Lubeja, ki je znan kritik spornih poslov novomeške vrhuške. Macedoni je kariero začel kot študentski funkcionar, trenutno je zaposlen kot izvršni direktor družbe Trimo MSS.

Po nekaterih podatkih se v SDS nagibajo k podpori Kramar Zupanove, toda v tem primeru se bodo znašli v še večji pasti, ker je žena dolgoletnega Golobičevega direktorja Telekoma Adolfa Zupana, ki je pod vlado Alenke Bratušek postal še podpredsednik nadzornega sveta te državne družbe. Sporna je tudi njena poklicna kariera, saj jo imajo za grobarko Novoteksa, kjer je bila dolgoletna direktorica. Nato je spoznala sedanjega moža, ki naj bi ji uredil službo pri Telekomu, kjer je vodila njegovo novomeško podružnico, nato pa je prevzela vodenje novomeškega zdravstvenega doma. Kramar Zupanova je že pred štirimi leti kandidirala za županjo in takrat zbrala dva odstotka manj od tretjeuvrščenega Macedonija. Kandidirala jo je koalicija SD, LDS, Desus in društva Julija. Tokrat je nastopila tudi prva na svetniški listi SD, medtem ko je bil njen mož Adolf Zupan v mestni svet izvoljen na listi Desusa – seveda jo je podprla tudi ta stranka. Dolga leta pred tem je deloval v LDS, kjer je užival Golobičevo podporo, leta 2005 pa so ga izključili zaradi zlorabe imunitete državnega svetnika v povsem zasebni zadevi (kazenskega postopka zaradi ponarejanja listine). Težko je verjeti, da bi volivci SDS v drugem krogu podprli Zupanovo, enako velja tudi za volivce, ki so v prvem krogu dali glas Jožetu Kobetu, ta naj bi največ glasov odvzel prav Bojanu Kekcu iz SDS. Vsekakor zmagovalca čaka naporna koalicija, saj je v 30-članski mestni svet prišlo kar 15 list. Največ, štiri sedeže je dobila SDS, ki je v primerjavi s prejšnjimi volitvami izgubila dva sedeža.

VEČ V TISKANI IZDAJI IN V TRAFIKI ZA TABLIČNE RAČUNALNIKE.