Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

mir narava Svet24.si

Tedenski horoskop: V tišini lahko prisluhnete ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

maja-ogorevc, delovna-akcija Njena.si

Skromna, a čista hiška doživlja pravljično ...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Napeljevanja k uboju obtoženemu Michelu Stephanu bodo izrekli sodbo

Deli na:
Napeljevanja k uboju obtoženemu Michelu Stephanu bodo izrekli sodbo

Foto: Primož Lavre

Na Okrožnem sodišču v Ljubljani bodo izrekli sodbo libanonskemu kemiku Michelu Stephanu, obtoženemu napeljevanja k uboju enega od vodilnih na Kemijskem inštitutu Janeza Plavca. Tožilka zanj predlaga devet let in pol zapora ter za pet let izgon iz države. Obramba je na drugi strani prepričana, da za napeljevanje k uboju ni dokazov.

Tožilstvo Stephanu poleg napeljevanja k uboju očita tudi kaznivo dejanje nedovoljenega prometa z orožjem. Za kaznivo dejanje napeljevanja k uboju tožilka Petra Vugrinec predlaga devet let zapora, za kaznivo dejanje nedovoljenega prometa z orožjem pa sedem mesecev zapora. Sodišču ob tem predlaga, naj obe kazni združi v enotno kazen devet let in pol zapora.

V ponedeljkovi zaključni besedi je tožilka poudarila, da je bilo dokazano, da je Stephan Iračanu Aliju, ki naj bi ga nagovarjal k uboju, jeseni 2017 izročil sliko Plavca, mu pokazal, kje živi, ter mu dal navodila, kako naj pride k njemu in kako naj se umakne. Priskrbel naj bi mu tudi pištolo, ga peljal v gozd, kjer sta vadila, ter mu dal navodila, kako naj strelja. K uboju naj bi ga nagovarjal, ker je menil, da Plavec preprečuje njegovo ponovno zaposlitev na Kemijskem inštitutu.

Obtoženčev odvetnik Gorazd Fišer je v zaključni besedi nasprotno poudaril, da gre za dokaj nenavadno zadevo, v kateri je več odprtih vprašanj, kot je znanih odgovorov. Stephan motiva za očitano kaznivo dejanje po njegovem prepričanju ni imel, ga pa je imel po njegovem mnenju Ali. Ob tem je namignil, da bi lahko Ali z naznanitvijo kaznivega dejanja iskal korist za pridobivanje azila, za katerega je zaprosil pri nas.

Tudi Stephan je poudaril, da ni imel razloga za uboj Plavca, saj da sta se dobro razumela, pogosto naj bi tudi skupaj hodila na večerje ali spila kavo.