Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

1709556859-172a8714-1709556621461 Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Najbogatejši športniki

Deli na:

Da je šport velik biznis, velika večina vrhunskih slovenskih športnikov pred nekaj desetletji ni vedela. Posebej po letu 1990 število slovenskih športnih milijonarjev iz leta v leto narašča, širi pa se tudi paleta športov, v katerih se da dobro zaslužiti. Predstavljamo najbolj premožne, še aktivne, a tudi »upokojene« slovenske športnike. Nekateri so po velikih uspehih na športnih prizoriščih dosegli presežke tudi na poslovnem področju.

Da je šport velik biznis, velika večina vrhunskih slovenskih športnikov pred nekaj desetletji ni vedela. Posebej po letu 1990 število slovenskih športnih milijonarjev iz leta v leto narašča, širi pa se tudi paleta športov, v katerih se da dobro zaslužiti. Predstavljamo najbolj premožne, še aktivne, a tudi »upokojene« slovenske športnike. Nekateri so po velikih uspehih na športnih prizoriščih dosegli presežke tudi na poslovnem področju.

Poznavalci se strinjajo, da je trenutno najbolje plačani slovenski športnik košarkar Rašo Nesterović, ki delo in sredstva že šesto leto združuje čez lužo v najboljši svetovni košarkarski ligi, NBA. Tam igra že šest let; najprej je igral za teksaški San Antonio, nato kanadski Toronto, zdaj je v Indiani. V ZDA je sklenil šestletno pogodbo v znesku 42 milijona dolarjev bruto, ob izteku je zdaj verjetno pred podpisom podobne, saj se je uveljavil kot izredno koristen igralec v svojih ekipah.

32-letni Nesterović je v zadnji sezoni zaslužil dobre štiri milijone evrov neto. Kam vlaga vse te milijone, poznavalci niso vedeli. V lasti naj bi imel ljubljanski lokal Roksly (nekdanji Triglav), kjer je pred nekaj meseci varnostnik Gašper Bezjak odvetniku Vladimirju Višnerju z udarci prizadel tako hude poškodbe, da je po nekaj tednih kome umrl. Upravitelj lokala je Vukašin Viki Mušić, čigar vloga pri domnevnem prikrivanju okoliščin napada se bo razjasnjevala na sodišču.

Poleg Nesterovića igra v ligi NBA še kopica odlično plačanih slovenskih košarkarjev; eden od teh je komaj 23-letni reprezentant Goran Dragić, ki je lansko leto podpisal štiriletno pogodbo z moštvom Phenix Suns, vredno deset milijonov dolarjev. Po letnem zaslužku pa je Nesterovića zadnjo sezono že prekosil košarkar Boštjan Nachbar, ki je z moskovskim Dinamom sklenil triletno pogodbo v vrednosti 28 milijonov evrov bruto, oziroma kar šest milijonov neto na sezono, s čimer je postal trenutno najboljše plačani košarkar v Evropi.

Košarkarska težka liga
Med košarkarskimi »težkoligaši« so tudi Saša Vujačić, ki igra za slavne LA Lakerse in zasluži 2,2 milijona evrov neto na sezono; Beno Udrih igra za kalifornijski Sacramento, lani je zaslužil 2,7 milijona evrov neto; Matjaž Smodiš, kapetan slavnega ruskega košarkarskega moštva CSKA, pa 2,5 milijona evrov neto. Tridesetletni Jaka Lakovič dobi v katalonski Barceloni 2,2 milijona evrov neto na leto.


Od košarkarjev so bili v zadnji sezoni največji zaslužkarji še Sani Bečirović (Roma, 900 tisoč evrov neto), center Primož Brezec (tudi Roma, 900 tisoč evrov neto) in Erazem Lorbek (CSKA, 1,3 milijona evrov neto). Glede Sanija Bećirovića smo izvedeli, da je skupaj z družino (oče Memi Bečirović) zgradil imenitno hišo v Bistriškem Vintgarju pod Pohorjem.

Med najbolj prepoznavnimi slovenskimi košarkarji je gotovo Kranjčan Marko Milič, ki je bil sploh prvi Slovenec, ki je igral v NBA (Philadephia in Phoenix Suns), oziroma je večji del časa presedel na klopi. Povsem drugače so ga cenili v Evropi, kjer je bil eden ključnih igralcev v najboljših letih Olimpije, igral je za sloviti madridski Real, V Turčiji in v Italiji. Poznavalci računajo, da je v karieri, ki še ni končana, gotovo zaslužil nekaj milijonov evrov.

32- letnega Miliča smo srečali pri fotografiranju njegove nove razkošne hiše tik ob gozdu v Dolnicah pri Ljubljani. Kot je za medije že povedal, je otroštvo preživel v garsonjeri in si je najbolj želel imeti veliko hišo. Željo si je vsekakor izpolnil. Pravi, da se po zadnjem igranju za Olimpijo pogovarja glede novega kluba, najbolj si želi igrati v bližnji Italiji. Poleg hiše je investiral tudi v nakup nekaj stanovanj, po njegovih besedah kot nadomestek za pokojnino. Vlaga tudi na borzo, med drugim s pomočjo finančnega svetovalca v banke na Balkanu, je lani pojasnil za Moje finance.

VEČ V TISKANI IZDAJI