Revija Reporter
Slovenija

Najbogatejša Slovenca: skrivnost fundacije iz Liechtensteina

Jože Biščak

29. dec. 2017 12:20

Deli na:

Samo in Iza Login sta okoli pol milijarde evrov kupnine od deleža v podjetju Outfit7 prenesla na fundacijo Login5 Foundation.

Zakonca Login, ki sta za prodajo svojega 60-odstotnega deleža v Outfitu7 dobila okoli pol milijarde evrov (600 milijonov dolarjev), bi v Sloveniji, če bi bila lastnika kot fizični osebi, za kupnino plačala 75,6 milijona davka, pravi davčni svetovalec, ki ne želi biti imenovan. Če pa bi bila lastnika prek podjetja in bi si s kupnino izplačala dividende, bi morala plačati najprej 95,8 milijona evrov davka, nato še 102,1 milijona.

V tiskani izdaji in v Trafiki24 več o tem, koliko denarja bi zakoncema Login ostalo, če bi davke plačala v Sloveniji; zakaj so družinske fundacije domiseln način, da se izogneš plačilu davkov; kako ustanavljanje družinskih fundacij spodbujajo davčni razlogi; zakaj je Liechtenstein najboljša država za ustanovitev (zasebne) družinske fundacije; o nelogičnosti Ize Login, ko trdi, da ni lastnica fundacije; zakaj sta zakonca vse prenesla na družinsko fundacijo.