pri belokranjcu Svet24.si

Podnevi jih ne vidijo, ponoči pa se vsi ...

los Svet24.si

70-letnik se je plazil po grmovju, a ni preživel ...

1715284723-172a1604-1715284697347 Necenzurirano

SD želeli rubiti vilo na Levstikovi. Han: ...

kaloh irgl logar Jure Klobcar Reporter.si

Nižje plače za Logarja in upornike iz SDS: ...

luka doncic oklahoma dallas pm Ekipa24.si

Noro! Dončić in Dallas sta po tem izjemnem ...

Tekmovalci Njena.si

Sprememba v programu in razočaranje za ...

doncic slacilnica Ekipa24.si

Takšnega Dončića še niste videli! Prizori iz ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Najbogatejša Slovenca Samo in Iza Login sta "težka" kar 617 milijonov evrov

Deli na:
Najbogatejša Slovenca Samo in Iza Login sta "težka" kar 617 milijonov evrov

Foto: Reuters

Zakonca Iza in Samo Login, glavna ustanovitelja razvijalca mobilnih aplikacij Outfit7, sta najbogatejša Slovenca na lestvici revije Manager. S 617,2 milijona evrov vrednim premoženjem sta z vrha lestvice izrinila Sandija Češka iz Studia Moderne, ki je prvo mesto med najbogatejšimi zasedal tri leta zapored.

V reviji Manager so sicer vrednost celotnega podjetja zakoncev Login - po celem svetu prepoznaven izdelek podjetja je mobilna igra Govoreči maček Tom (Talking Tom) - zaradi izjemne rasti ocenili na dobre 1,1 milijarde evrov, kar je prvo nad milijardo evrov vredno zasebno podjetje slovenskih ustanoviteljev.

Na lestvico sta morda uvrščena zgolj začasno, če se bo tudi uradno potrdila njuna trditev, da sta svoj 55-odstotni delež v Outfit7 nepovratno prenesla na dobrodelno fundacijo, v kateri sama nimata upravičenj in je namenjena izobraževanju otrok v tretjem svetu. Lastniška sestava, zabeležena v tujih registrih (Ciper, Velika Britanija, Liechtenstein) trenutno (še) kaže drugačno sliko.

Ustanovitelj Studia Moderna Sandi Češko je po treh letih zdrsnil na drugo mesto lestvice najbogatejših Slovencev. Rast največjega trgovca prek TV-prodaje v srednji in vzhodni Evropi se je v zadnjem obdobju upočasnila, kar je oceno vrednosti znižalo za okoli 15 odstotkov na 390,7 milijona evrov.

Pri pripravi lestvice je revija Manager tudi odkrila, kot so navedli v sporočilu za javnost, da je Češko lastništvo z Nizozemske prenesel na Ciper, razlogov za prenos pa ni pojasnil.

Na tretjem mestu sta Albin in Tatjana Doberšek, ki sta pred tremi desetletji v Nemčiji ustanovila inženirsko podjetje Engineering Dobersek. To je lani ustvarilo rekordno prodajo, kar je tudi eden od razlogov, da je njuno premoženje letos ocenjeno za skoraj petino bolje, na 325,8 milijona evrov.

Zakonca Doberšek sta na četrto mesto postavila Joca Pečečnika. Vrednost družbe Interblock, ki izdeluje in daje v najem naprave za igralnice in v katerem ima Pečečnik 90-odstotni delež, je poskočila za petino, na 226,3 milijona evrov, predvsem na račun potenciala rasti prodaje v ZDA. Preostalo desetino družbe ima v lasti glavni izvršni direktor Tomaž Žvipelj, ki je na 51. mestu lestvice.

Med prvo deseterico na lestvici sta še dva iz podjetja Outfit7, in sicer Marko Pistotnik na 5. mestu (192 milijonov evrov) in Simon Rade na 8. mestu (96,6 milijona evrov), in dva privatizacijska bogataša - Igor Lah je na 7. mestu (105,5 milijona evrov), Darko Horvat pa z 81,7 milijona evrov na 9. mestu.

Finančnik Zoltan Varga je s 125,5 milijona evrov na 6. mestu. Na repu vodilne deseterice sta Petra in Gabrijel Rejc, vrednost njunega podjetja Efaflex so ocenili na 74,6 milijona evrov.

Na lestvici je letos rekordno število podjetnikov, ki se ukvarjajo z informacijsko tehnologijo. Med njimi je visoko novinec Mihael Mikek s Celtro. Tudi njegovo podjetje je iz vrst nove generacije IT-podjetij, ki gradijo na aplikacijah za mobilne komunikacijske naprave na globalnem trgu.

Najbolj presenetljiva novinca sta Nejc Kodrič in Damijan Merlak, soustanovitelja družbe Bitstamp.net. Mlada kranjska računalničarja sta zajahala val navdušenja nad virtualnim denarjem bitcoin in imela sprva celo okoli 30-odstotni svetovni tržni delež pri menjavi za druge valute.

Potem ko so v Sloveniji propadla vsa največja gradbena podjetja, se je na lestvici 100 najbogatejših Slovencev prvič uvrstil nov gradbinec Blaž Miklavčič, 66-odstotni lastnik GH Holdinga. Natančneje, gre za podjetje, ki se ukvarja z gradbenim inženiringom in je specializirano prav za tista dela, za katera je zdaj največ naložbenega denarja.

Seštevek vrednosti premoženja 100 najbogatejših Slovencev je s skoraj 4,5 milijarde evrov letos najvišji od leta 2007, odkar revija Manager pripravlja lestvico.

Revija Manager bo lestvico 100 najbogatejših Slovencev objavila v sredo.