favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

jv_0 Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

doncic Ekipa24.si

Zaigralo vam bo srce! Ste videli, v kakšni majici...

ela mei2 Njena.si

Skrito v raju: 'Ela' nenadoma vidno spremenjena?

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Nadzorniki HSE se branijo pred ministrico Radićevo

Deli na:

Potem ko je ministrica za gospodarstvo Darja Radić minuli teden predlagala razrešitev nadzornikov HSE (vlada o tem sicer še ni odločala), predsednik nadzornega sveta HSE Franc Žerdin v današnjem odprtem pismu ministrici izpostavlja, da so nadzorniki HSE "vseskozi angažirano in odgovorno opravljali svoje delo".

Potem ko je ministrica za gospodarstvo Darja Radić minuli teden predlagala razrešitev nadzornikov HSE (vlada o tem sicer še ni odločala), predsednik nadzornega sveta HSE Franc Žerdin v današnjem odprtem pismu ministrici izpostavlja, da so nadzorniki HSE "vseskozi angažirano in odgovorno opravljali svoje delo".

Kot pojasnjuje Žerdin, nadzorniki Holdinga Slovenske elektrarne (HSE) projekt šestega bloka Termoelektrarne Šoštanj (Teš 6) vseskozi intenzivno spremljajo, na ministrstvo za gospodarstvo so v dobrem letu odposlali več dokumentov, študij, poročil, ekspertiz in sklepov nadzornikov.

"Motijo nas vedno nova in nova, z ničemer argumentirana sumničenja s strani direktorata za energijo v pravilnost vodenja projekta ter popačeni podatki o projektu, ki jih direktorat posreduje vam in na vladi," ministrici odgovarja Žerdin.

Nadzorni svet po njegovih navedbah ministričini očitki o nestrokovnosti, ki naj bi povzročila njeno nezaupanje v delo nadzornikov "bolijo in skrbijo".

Ob tem ministrici Žerdin očita, da so nadzorniki v preteklih nekaj tednih pri njej "trkali na zaprta vrata". Tako naj bi večkrat, nazadnje 8. septembra, po njegovih pojasnilih ministrico zaprosili za srečanje, na katerem bi se med drugim pogovorili o delu nadzornikov in poslovodstva HSE ter Tešu 6, a je ministrica pogovor odklonila oz. se njihovo pobudo ni odzvala. Ministrici tudi predlaga, da nadzornikom čim prej prisluhne.

Teš 6 je po Žerdinovi oceni "tako pomemben za Slovenijo, da ne vzdrži površnih, nestrokovnih kritik in razprav ter političnih manipulacij". Nadzorniki so prepričani, da dela na projektu potekajo pregledno in da je to dober projekt, ki ga znajo domači strokovnjaki tudi zelo dobro voditi, še v pismu ministrici poudarja Žerdin.

Vlada je na predlog ministrice Radićeve o razrešitvi nadzornega sveta HSE razpravljala minuli četrek, a odločitve o zamenjavi še ni sprejela. Obravnavo o tem so prestavili na ta teden, je takrat dejala Radićeva.

Po njenih pojasnilih je od uprave in nadzornega sveta HSE želela določena pojasnila o gospodarnosti projekta Teš 6, vendar se je ob tem odprlo več vprašanj, na katere niso dobili odgovora. Ministrici se namreč z vsakim odgovorom, ki ga dobi od uprave ali nadzornega sveta, odpirajo nova vprašanja.

Ministrici se zdi primerna rešitev, da postavi na najbolj odgovorna mesta, na katerih se odloča o projektu, ljudi, ki jim bo zaupala in za katere meni, da bodo sposobni strokovno, ne politično pripeljati Teša 6 do konca v normalnih finančnih virih in uspešno.

V nadzornem svetu HSE s strani kapitala poleg Žerdina sedijo še Franc Žlahtič kot njegov namestnik ter Mojca Kert Kos in Igor Tičar. Predstavnika zaposlenih v nadzornem svetu sta Rene Jeromel in Silvester Medvešček.