Revija Reporter
Slovenija

Nacionalni inštitut danes podrobno o načrtih za otroško srčno kirurgijo

STA

2. avg. 2018 6:00

Deli na:

Fotografija je simbolična.

Arhiv Svet24

Nacionalni inštitut za otroške srčne bolezni bo danes javnosti predstavil ključne aktivnosti in načrte za prihodnje. Ustanovljen je z namenom, da bi rešili težave v programu otroške srčne kirurgije. Še prej bo več sindikatov zaposlenih v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana predstavilo nasprotovanje tovrstnemu reševanju težav.

Priznani strokovnjaki iz tujine preko inštituta že pomagajo Univerzitetnemu kliničnemu centru (UKC) Ljubljana, saj ta po opozorilu ministrstva za zdravje nima dovolj svojih strokovnjakov, da bi lahko zagotavljal varno in kakovostno obravnavo otrok s prirojenimi srčnimi napakami. S pomočjo tujih strokovnjakov želijo zagotoviti varno in kakovostno obravnavo otrok in izobraziti dovolj domačih strokovnjakov.

Gostujoča kirurga sta na pediatrični kliniki po odhodu treh pediatričnih kardiologov od 9. julija opravila tri nujne operacije srca. Dve operaciji sta načrtovani še v začetku avgusta.

Inštitut je javni zdravstveni zavod, zato bodo zanj veljala enaka pravila kot v ostalih javnih zdravstvenih zavodih. Pravice delavcev ne bodo ogrožene, zagotavlja ministrstvo za zdravje.

Več sindikatov, ki v UKC Ljubljana združujejo preko 5000 od skupno 8000 zaposlenih, pa je zaskrbljenih zaradi načrtovanega reševanja problematike otroške srčne kirurgije. Izražajo upanje, da bo politika znova premislila zadevo in čim prej našla boljše rešitve. Inštitut naj bi po njihovih besedah nekaterim zaposlenim dal drage podjemne ali druge pogodbe in tako zaobšel sistem plač v javnem sektorju.