pirc musar bql Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu ...

asfinag Svet24.si

Z avtoceste rešili izgubljeno mamo raco in devet ...

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj Necenzurirano

Kdo je kriv, da bolniki v UKC Ljubljana zaradi ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

marjetka in rudi Njena.si

Poroka na prvi pogled: Rudi in Marjetka, ko ju ...

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Med rudarji: upokojeni rudar in pesnik Maks Marinčič (VIDEO)

Deli na:
Med rudarji: upokojeni rudar in pesnik Maks Marinčič (VIDEO)

Maks Marinčič, upokojeni rudar in pesnik - Foto: Igor Gošte

Na predvečer kulturnega praznika smo posneli novo oddajo iz serije Med rudarji. Svojo življenjsko zgodbo nam je predstavil Maks Marinčič, upokojeni rudar in pesnik, ki je otroška leta preživljal še s tremi sestrami in tremi brati v Temenici.

Maks se je rodil leta 1935 in se dobro spominja tudi medvojnih let, ko so bili najprej pod okupacijo Italijanov in kasneje Nemcev. Po osnovni šoli je star štirinajst let preživel kot pastir, ko pa je bil star petnajst let se je preselil v Kisovec v internat, kjer so živeli fantje, ki so obiskovali rudarsko šolo.

Med pogovorom je recitiral tudi nekaj svojih pesmi. Prvo iz otroških let o razvejani tepki, kjer so bratje in sestre na njenih vejah pogosto sedeli, drugo o hudi rudarski nesreči v Zagorju, ko je izgubil enajst knapovskih „kumaratov".

V nadaljevanju je opisal tudi tragični dogodek, ko mu je nekdanji hčerkin parter umoril hčer. Šlo je za umor, ki se je zgodil pred domačimi vrati. Zaradi hčerine smrti sta z ženo poleg svojih dveh sinov vzgajala še hčerkino petletno hči Danijelo. V oddaji je recitiral tudi pesem, ki jo je napisal hčerki v spomin. Nesreč pa še kar ni bilo konec, umrla mu je še žena in pred leti tudi najstarejši sin.

Ob koncu oddaje je naš sogovornik, ki piše tudi družbeno kritične pesmi, nekaj jih je izšlo v samostojnih in skupnih pesniških zbirkah, recitiral še zgovorno pesem o svoji prijateljici, o natakarici in o lipi, za slednjo bi bilo prav, da ji prisluhnejo tudi naši politiki.