pogrešana, milina Svet24.si

Kje je Milina? »Bojim se, da se je z njo nekaj ...

igor zorcic, janez jansa bobo Svet24.si

Zorčič Janši: To presega vse meje dobrega okusa

elektrika Svet24.si

Hrvati že ukrepali, slovenska vlada pa nič

zoran stevanovic bobo (2) Reporter.si

Stevanovića lahko do volitev doleti usoda Galeta:...

20191021-00969174 Necenzurirano

Tomaž Barada skriva, kako je prišel do več sto ...

kris-kremers-in-lisanne-froon Odkrito.si

Fotografija, ki je nastala tik preden sta izginili...

sveca Ekipa24.si

Slovenski klub žaluje! Poslovil se je dolgoletni ...

Slovenija

Na RTVS kritični do policije in inšpektorjev MOL: Anticepilci so več mesecev žalili zaposlene in goste, vdirali v poslopje RTVS...

Deli na:
Na RTVS kritični do policije in inšpektorjev MOL: Anticepilci so več mesecev žalili zaposlene in goste, vdirali v poslopje RTVS...

Protest anticepilcev, ki so vdrli v stavbo TV Slovenija - odstraniti jih je morala policija - Foto: Bobo

V vodstvu RTV Slovenija so najostreje obsodili petkov vdor skupine protestnikov, ki nasprotuje ukrepom za zajezitev širjenja novega koronavirusa, v prostore RTV Slovenija. "Protestniki so z vdorom grobo zlorabili pravico do miroljubnega protestiranja. Od pristojnih institucij pričakujemo odločno ukrepanje," so zapisali v sporočilu za javnost.

"V vodstvu RTV Slovenija najostreje obsojamo petkovo dejanje in bomo uporabili vsa varnostna in pravna sredstva, da se tovrstni incident ne bo več ponovil. Ob tem od vseh institucij pričakujemo, da se bodo na današnji incident ustrezno odzvale in preprečile, da bi se kaj takega ponovilo," so poudarili.

RTV Slovenija je po njihovih navedbah po mesecih nadlegovanja s strani protestnikov postala tarča nesprejemljivega in zavržnega napada. "Protestniki, ki že mesece bivajo pred stavbo Televizije Slovenija in nadlegujejo naše zaposlene ter goste, so vdrli v glavno stavbo RTV Slovenija in ogrozili varnost naših zaposlenih. Posredovala je policija in protestnike odstranila iz naših prostorov," so povzeli.

Kot so dejali, spoštujejo ustavno pravico do svobodnega izražanja, vendar se zavzemajo, da komuniciranje poteka na dostojen način. "V teh mesecih so protestniki svojo voljo izražali povsem neprimerno, žalili zaposlene in goste, vdirali v poslopje RTV Slovenija ter motili delovne procese," so dodali in izpostavili, da so v vodstvu zato uporabili že veliko uradnih poti, med drugim so podali številne prijave na policijo in Inšpektorat Mestne občine Ljubljana. "Pravega odziva pristojnih ni bilo," so zapisali.

Petkov napad po njihovem "ni primerljiv z nobenim drugim napadom na medije v Sloveniji. Fizičen vdor in napad na RTV Slovenija je ne le napad na našo institucijo, pač pa tudi na svobodno in neodvisno novinarsko delo, ki je eden od temeljnih postulatov demokracije". Vsaka demokratična družba mora imeti do tovrstnih incidentov ničelno stopnjo tolerance, so poudarili.


Generalni direktor RTVS Andrej Grah Whatmough je za petkovo oddajo Odmeve dejal, da bodo na RTV Slovenija v prihodnje okrepili varovanje, stekli pa bodo tudi pogovori s pristojnimi oblastmi. Grah Whatmough je izrazil upanje, da bodo imeli pristojni po petkovem incidentu več posluha za njihove pritožbe.

Odgovorna urednica informativnega programa RTV Slovenija Manica Janežič Ambrožič je v petek dogodek označila za "nedopusten napad na medije, novinarstvo in demokracijo". V današnji izjavi za medije pa je opozorila, da so zaposleni na RTV Slovenija, še posebej novinarji informativnega programa, že od maja opozarjali na nadlegovanje, grožnje in onemogočenja normalnega poteka dela.

Kot je pojasnila, pristojni tudi ob opozorilih, da lahko takšno ravnanje privede do nasilnega vdora v medijsko hišo, niso ukrepali. "Živimo v družbi, kjer se nasilje samo še krepi in je od nadlegovanja na Twitterju do nasilnega vdora v hišo le še korak," je opozorila Janežič Ambrožičeva. "Skrbi me, da živimo tudi v družbi, kjer se ob takšnih nasilnih prizorih, kot smo jih doživeli včeraj, zgane le še malokdo," je dodala.

Napad na RTV so v petek obsodili v Društvu novinarjev Slovenije in Sindikatu novinarjev Slovenije. Danes ga je obsodil minister za notranje zadeve Aleš Hojs, ki je na Twitterju med drugim zapisal, da je zaradi takšnega dogajanja treba zaostriti kazensko zakonodajo in zakon o javnem redu in miru. Predsednik vlade Janez Janša pa je ocenil, da vdor v poslopje RTV Slovenija ali katerokoli drugo javno zgradbo nima nobene povezave s svobodo izražanja. "Storiti je treba vse, da se vsako samovoljno in nasilno prilaščanje javnega prostora in grožnje obsodi in kaznuje z enakimi vatli vedno in povsod," je zapisal na Twitterju.

Skupina protestnikov, ki nasprotuje trenutnim ukrepom za zajezitev širjenja novega koronavirusa, je v petek zvečer vdrla v prostore RTV Slovenije, pri čemer jim je uspelo vdreti v studio informativnega programa. Po informacijah STA naj bi šlo za gibanje Osveščeni prebivalci Slovenije pod vodstvom Ladislava Trohe, ki pred stavbo RTV tedensko protestira od spomladi. Na kraju dogodka je posredovala policija.

Loading...