Revija Reporter
Slovenija

Na posvetu ob svetovnem dnevu Zemlje izpostavili pomen recikliranja

STA

22. apr. 2021 14:42 Osveženo: 14:52 / 22. 4. 2021

Deli na:

Fotografija je simbolična.

Bobo

Količine odpadkov naraščajo, sestava odpadne embalaže pa je vse bolj kompleksna, je bilo slišati na današnjem javnem posvetu ob svetovnem dnevu Zemlje. Govorci so ugotavljali, da se zlasti mladi vse bolj zavedajo pomena recikliranja, predpogoj za to pa je predvsem ločeno zbiranje odpadkov.

Embalaža je po besedah predsednice organizacije Ekologi brez meja Urše Zgojznik vse bolj kompleksna. "Sestavljena je iz različnih materialov, kar pomeni, da jo je težko ločiti in dobro reciklirati," je opozorila.

Z odpadno embalažo imajo sicer opravka vsi spektri družbe. "Rešujejo jo na politični ravni, gospodarski subjekti se trudijo ustvariti čim bolj všečno embalažo, uporabniki pa smo na koncu zmedeni, kaj z njo sploh narediti," je orisala.

Po mnenju Zgojznikove premalo pozornosti posvečamo vplivu embalaže na zdravje. "Problem je predvsem plastika. Če bi se z njo ukvarjali vsaj pol toliko, kot se zdaj ukvarjamo s cepljenjem proti covidu-19, bi prihranili marsikatero posledico," je poudarila. Po njenih besedah s plastiko "resnično žagamo vejo, na kateri sedimo".

Težavo plastike je poudaril tudi predsednik komisije za ekologijo pri Slovenski potapljaški zvezi Marko Gajić. Kot je dejal, v zvezi soorganizirajo okoli 12 do 15 čistilnih akcij rek, jezer in morja, med čiščenjem pa so pogosto priča neprijetnim prizorom pod vodno gladino.

"Opažamo, da se iz leta v leto stvari izboljšujejo, kar pomeni, da dobro delamo na osveščenosti, a še vedno ne dovolj," je dejal. Manj je kemičnih onesnaževalcev okolja, še vedno pa so potapljači priča vandalizmu. Po Gajićevih besedah je veliko prometnih znakov, klopic iz parkov, steklenic ... in veliko plastične embalaže," je dejal.

Ekologi brez meja in potapljaška zveza so se pridružili tudi akciji Poberi svoj EGO in odMUvaj svojo plastiko, ki so jo zasnovali v Ljubljanskih mlekarnah. Kot je dejala vodja korporativnega komuniciranja v podjetju Maja Kalan Pongrac, z njo pozivajo k odgovornemu odnosu do planeta.

"Skrb za okolje postaja vse bolj pomemben indikator odgovornega ravnanja podjetij. Kot največji slovenski proizvajalec mleka praktično večino svojih blagovnih znamk pakiramo v tetrapak embalažo, ki jo znotraj podjetja tudi recikliramo," je še povedala.

Dobro prakso Ljubljanskih lekarn je pohvalila Dina Epifanova iz podjetja Tetra Pak. "V vsaki državi, kjer smo prisotni, si prizadevamo najti partnerje, ki delijo naše prepričanje o skrbi za okolje," je dejala. Dodala je, da družba zasleduje cilj podnebne nevtralnosti, ki ga želijo doseči do leta 2030.

Današnji posvet ob svetovnem dnevu Zemlje je potekal v organizaciji časnika Večer skupaj z družbo Tetra Pak, Ekologi brez meja in Slovensko potapljaško zvezo.