Neca Falk Dobra karma

70 let najbolj znane slovenske rdečelaske

Meghan Markle, Archie Svet24.si

Meghan se pritožuje, da je Archie preslaven

suncic_pl_01.11.14 Reporter.si

Maja Sunčič: Naši levici se je dokončno ...

srečanje janša plenkovič Svet24.si

Po srečanju vrhov Slovenije in Hrvaške: na ...

avdo-avdić Necenzurirano

Hrvaški obveščevalci delajo z Janševimi ljudmi...

jelena karleuša Odkrito.si

Znan IQ Jelene Karleuše

marijana-batinić Njena.si

Skrušena Marijana Batinić: 'pretresena sem'

Slovenija

Na policiji zaradi suma razkritja varovanih podatkov uvedli notranje varnostni postopek

Deli na:
Na policiji zaradi suma razkritja varovanih podatkov uvedli notranje varnostni postopek

Zdravko Počivalšek - Foto: STA

Preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) z ljubljanskimi in celjskimi kriminalisti v hišni preiskavah na 11 lokacijah na območju Ljubljane, Celja in Kopra preiskujejo sum kaznivega dejanja oškodovanja javnih sredstev. Zaradi suma, da so bili nepoklicanim osebam razkriti varovani podatki, pa so uvedli notranje varnostni postopek.

Na Generalni policijski upravi (GPU) so v sporočilu za javnost pojasnili, da kriminalisti ob usmerjanju Specializiranega državnega tožilstva RS od jutranjih ur na več lokacijah opravljajo preiskave stanovanjskih in poslovnih objektov ter vozil, kjer iščejo in zasegajo listinsko dokumentacijo, elektronske naprave ter druge predmete s ciljem utemeljevanja suma storitve kaznivega dejanja zoper uradno dolžnost, javna pooblastila in javna sredstva, ki se nanašajo na sume nepravilnosti pri naročilu in dobavi zaščitne opreme.

Hišne preiskave potekajo na podlagi sodnih odredb na 11 lokacijah na območju Ljubljane, Celja in Kopra, v njih pa sodeluje 53 kriminalistov, ki tudi zbirajo obvestila od več oseb. Dvema osumljenima osebama so odvzeli prostost in odredili policijsko pridržanje.

Med drugim so na sedežu Zavoda RS za blagovne rezerve opravili pogovor z bivšim direktorjem Antonom Zakrajškom in podpisnikom pogodbe s podjetjem Geneplanet Alojzom Černetom, so dopoldne sporočili z zavoda.

Preiskovalci preiskujejo sum storitve kaznivega dejanja oškodovanja javnih sredstev, za katero je zagrožena kazen zapora od treh mesecev do petih let in denarna kazen, v kvalificirani obliki pa od enega do osmih let in denarna kazen.

Ob tem so poudarili, da policija vodi kriminalistične preiskave najzahtevnejših kaznivih dejanj oz. predkazenske postopke zgolj in samo na podlagi usmerjanja državnega tožilca. Preiskava v tej zadevi se je pričela na podlagi prijave, ki jo je policija prejela konec meseca aprila 2020."Policija bo omenjeno preiskavo in tudi bodoče preiskave izpeljala strokovno, nepristransko in zakonito, ne glede na to kdo nastopa kot osumljenec kaznivega dejanja," so zagotovili.

Prav tako so na policiji uvedli notranje varnostni postopek, ki so ga začeli "v povezavi z informacijami o preiskavi, ki so se predhodno pojavile v medijih". Že v ponedeljek so se namreč pojavili nekateri zapisi, da policija v zvezi z nabavami zaščitne opreme načrtuje hišne preiskave.

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs je v današnji obrazložitvi svojega odstopa med drugim poudaril, da sam za preiskave ni vedel, da pa jih sicer vidi kot "politično motivirane".

Na specializiranem državnem tožilstvu so medtem za STA navedli le, da poteka predkazenski postopek zoper več oseb zaradi kaznivega dejanja oškodovanja javnih sredstev, zaradi interesa preiskave in varstva osebnih podatkov pa več informacij ne morejo posredovati.

Z vrhovnega sodišča in vrhovnega državnega tožilstva so sporočili, da se na Hojsove izjave ne bodo odzvali. Minister v odstopu je namreč na dopoldanski novinarski konferenci okrcal delo sodišč in tožilstva, ko je med drugim dejal, da "imamo celo vrsto založenih kazenskih postopkov, zadev v predalih na tožilstvu in sodiščih". Po njegovi oceni policijo med drugim usmerjajo "tožilci, ki so se v preteklosti že izkazali kot tisti, ki pretežno vodijo postopke proti politično neprimernim osebam".

Loading...