Progasti goz foto Davorin Tome Svet24.si

Išče se največja slovenska kača! Ljudem je ...

220820-Zel-3615 Svet24.si

Foto: Za “sendvič” vestno opravijo svoj hobi

1695633573-dsc09685-1695633263267 Necenzurirano

Predsednico republike zapušča ključni sodelavec

robert golob vecer rb Reporter.si

Trojni strel v koleno za Gibanje Svoboda ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

Princ Harry in Kate Middleton - nekoč prava prijatelja - danes pa .. Odkrito.si

Kate in Harry - Če se bo to zgodilo, se bosta ...

sveca Ekipa24.si

V hudi prometni nesreči na primorski avtocesti ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Na področju pojava vraničnega prisada izvedli predpisane ukrepe

Deli na:
Na področju pojava vraničnega prisada izvedli predpisane ukrepe

Foto: Arhiv Reporterja

Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin je po potrditvi vraničnega prisada pri poginulem govedu na širšem območju Postojne izvedla vse predpisane ukrepe na področju Verda, Bistre, Dola pri Borovnici, Blatne Brezovice in Sinje Gorice. Razvoj dogodkov spremlja zdravstvena služba, saj se ta bolezen lahko prenese tudi na ljudi.

Na postojnskem območnem uradu uprave so konec avgusta potrdili bolezen vraničnega prisada pri sedmih poginulih telicah. Nato so člani Državnega središča za nadzor bolezni in določili novo možno območje te bolezni, ki zajema področje Verda, Bistre, Dola pri Borovnici, Blatne Brezovice in Sinje Gorice.

"Na terenu smo izvedli vse predpisane ukrepe, med drugim prepoved prometa, zdravljenje živali, ki so bile v stiku s poginulimi, ter cepljenje živali na tem področju oz. tistih, ki se krmijo s krmo s tega področja. Pristojni so izvedli tudi razkužbo mest, kjer so našli poginule živali," so za STA povedali v upravi.

Na novem območju vraničnega prisada, ki so ga določili na podlagi podatkov o pojavu bolezni, vodotokov, poplavnih območij in zgodovinskih podatkov o pojavih te bolezni, bo treba zaščitne ukrepe za preprečevanje oz. širjenje te bolezni izvajati še 50 let. Med te sodijo preventivno cepljenje dovzetnih živali, ki se tam pasejo ali se krmijo s krmo s tega območja.

Na pašniku, kjer so našli okužene živali, se je paslo 43 govedi. Na omenjenem območju pa je po podatkih centralnega registra govedi, prašičev, drobnice skupno 21 gospodarstev z 880 govedi, pet gospodarstev z 19 prašiči in štiri gospodarstva s 117 drobnice.