evropski parlament Svet24.si

Evropski poslanci ob plači upravičeni do ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

robert fico Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno ...

zoran jankovic PL Reporter.si

Omrežje velike mestne družine: To so pripadniki ...

sesko 24 pm Ekipa24.si

Šeško znova tresel in to kako!! Poglejte ta ...

Rod Stewart Odkrito.si

FOTO: Rod Stewart ujet v Ljubljani: “Resnično ...

doncic slacilnica Ekipa24.si

Takšnega Dončića še niste videli! Prizori iz ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Na počivališču Barje prišlo do razlitja solne kisline; evakuiranih okoli 60 ljudi

Deli na:
Na počivališču Barje prišlo do razlitja solne kisline; evakuiranih okoli 60 ljudi

Foto: Google Maps

Zaradi razlitja solne kisline na počivališču Barje so danes poleg počivališča preventivno evakuirali tudi okoli 60 stanovalcev Ceste dveh cesarjev. Policija pričakuje, da se bodo stanovalci lahko že danes vrnili v svoje domove. Poškodovanih za zdaj ni, če bi imel kdo težave z dihanjem, pa v UKC Ljubljana svetujejo, naj poišče zdravniško pomoč.

Kot so sporočili z ljubljanske policijske uprave (PU), so bili danes okrog 13.45 obveščeni, da se kadi iz cisterne, parkirane na počivališču Barje iz smeri Grosuplja proti Brezovici.

Na kraju so policisti ugotovili, da iz cisterne, italijanskih registrskih oznak, izteka solna kislina.

Na zahtevo gasilcev so preventivno evakuirali počivališče in okoliške stanovalce. "Po nam razpoložljivih podatkih se bodo stanovalci že danes lahko vrnili v svoje domove," so zapisali na PU Ljubljana.

Vodja centra za zastrupitve ljubljanskega univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Miran Brvar je v izjavi za medije sicer pojasnil, da ob stiku solne kisline s klorovodikovo kislino pride do draženja sluznice. "Če pride do stika z očmi, ljudje
vidijo megleno, solzijo se jim oči in jih pečejo. Ob stiku s kožo pride do rdečine in bolečine," je navedel.

"Če pa to vdihnemo, začnemo kašljati, se dušiti, lahko postanemo hripavi, vse težje dihamo. Seveda pa je to odvisno od koncentracije kisline oziroma hlapov v zraku," je še dejal.

Tovrstne zastrupitve so po njegovih navedbah sicer redke in se dogajajo običajno v industriji, ali pa v kakšnih laboratorijih, pogosteje pa se zdravniki srečajo z vdihavanjem klora, ki po Brvarjevih besedah deluje podobno. To pa se, kot pravi, dogaja pri kloriranju bazenov in mešanju raznih čistil, kjer se sprosti klor.

Na kraju dogodka so še vedno gasilci in pristojne službe, ki izvajajo vse aktivnosti v zvezi z zavarovanjem nevarne snovi, policisti pa varujejo območje in skrbijo za urejanje prometa, so pojasnili na policiji. Dodajajo še, da je trenutno zaprt vozni pas ob počivališču Barje, promet je preusmerjen na prehitevalni pas.

Več informacij o dogodku bo znanih po opravljeni intervenciji gasilcev in opravljenem ogledu policistov. Ta se sicer še ni začel, pač pa bodo policisti ogled začeli, ko bodo za to vzpostavljeni pogoji, so še dodali na PU Ljubljana.