testenine črvi odpoklic Svet24.si

Odpoklic izdelka: Na trgovskih policah so se ...

jasna-kuljaj Svet24.si

Jasna Kuljaj sprejela novo vlogo programske ...

Klemen Žibert Necenzurirano

Objavljamo poročilo o finančni luknji v SD: kaj ...

grims cerkev-kriz mora bit-facebook Reporter.si

Kako Cerkev omogoča predvolilno kampanjo Branka ...

nika kriznar 24 af Ekipa24.si

Pravljica Nike Križnar! Naša skakalka razkrila ...

la-parolaccia Odkrito.si

V tej restavraciji natakarji žalijo goste!!!

luka doncic Ekipa24.si

Uau! Luka razkril, koliko avtomobilov ima trenutno...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Na MORS razrešili predsednika sindikata vojakov Gvida Novaka

Deli na:
Na MORS razrešili predsednika sindikata vojakov Gvida Novaka

Gvido Novak - Foto: Bobo

Predsednik Sindikata vojakov Slovenije (SVS) Gvido Novak je po poročanju Televizije Slovenija pred nedavnim dobili ukaz, da je z včerajšnjim dnem razrešen z naloge opravljanja dela predsednika sindikata, s ponedeljkom pa prerazporejen na delo v enote Slovenske vojske (SV). Tak ukaz sta prejela tudi dva Novakova sodelavca, še poroča TVS.

Ministrstvo za obrambo je SVS maja letos zaradi kršitev in prekoračitve sindikalnega delovanja na obrambnem področju odpovedalo pogodbo o zagotavljanju pogojev za delovanje s šestmesečnim odpovednim rokom. V tem obdobju se je ministrstvo z vodstvom sindikata pogajalo in usklajevalo o vsebini nove pogodbe, a je do 20. novembra niso sklenili.

Na zadnjem sestanku 12. novembra so predstavniki ministrstvu SVS pojasnili, da bodo, če nova pogodba ne bo podpisana pred potekom še veljavne pogodbe, pooblaščene osebe oziroma sindikalni zaupniki z 21. novembrom nadaljevali delo v enotah Slovenske vojske oziroma bodo z ukazom razporejeni na formacijske dolžnosti, za katere izpolnjujejo pogoje.

Trije predstavniki vodstva sindikata so po poročanju TVS tako dobili ukaz, da so s ponedeljkom prerazporejeni na delo v enotah SV. "Dejansko so pa sindikat vojakov Slovenije napadli in ga želijo uničiti na ta način, da bi naj mi trije, ki delamo za sindikat, dali gor uniforme in šli v enoto delat," je za TVS dejal Novak in dodal, da tega ne bo storil, "ker si ne morem privoščiti pri toliko članih, da ne bom imel časa niti pol ure za delo za sindikat".



V SVS so po navedbah TVS ogorčeni in pravijo, da gre za ogrožanje temeljne pravice delavcev do sindikalnega združevanja.

Ministrstvo za obrambo naj bi jim sicer v pogajanjih najprej ponudilo za vsakega 20 ur, na koncu pa 60 ur na mesec za delo v sindikatu, česar niso sprejeli, še poroča TVS.

Na ministrstvu za obrambo so ob odpovedi pogodbe kot še posebej nesprejemljivo označili javno pozivanje političnih strank k sklicu nujne seje pristojnega odbora DZ za obrambo in za vložitev interpelacije zoper obrambnega ministra.