Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

sveca Ekipa24.si

Groza! Tragična nesreča mladega Slovenca! Komaj ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Na ljubljanski urgenci v zadnjih dneh ogromno poškodovanih zaradi zdrsov na ledu

Deli na:
Na ljubljanski urgenci v zadnjih dneh ogromno poškodovanih zaradi zdrsov na ledu

Foto: Bobo

V UKC Ljubljana v zadnjih dneh beležijo ogromno število poškodovanih zaradi padcev na zasneženih in ledenih površinah. Od 26. decembra do včeraj so obravnavali že 110 poškodovanih, je pojasnil dežurni travmatolog Slobodan Macura. Predvsem starejšim svetuje, naj se od doma odpravijo le, če je to nujno potrebno.

Ko začnejo padati temperature in prične snežiti, nastane poledica. V zadnjih dneh so na travmatologiji obravnavali ogromno poškodb zaradi zdrsov in padcev, predvsem gre za zvine in zlome gležnjev, zapestij in ključnic. "Samo v zadnjih 48 urah smo obravnavali 48 poškodovanih, predvsem starejših oseb," je dodal Macura.

Travmatolog z Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana ljudem svetuje preventivno ravnanje, da do poškodb sploh ne bi prišlo: "Starejšim svetujem, da če ni nujno, naj ne hodijo ven. Če pa že gredo ven, naj bodo prehodi očiščeni, izberejo naj tako obutev, da ne drsi. Pri hoji je treba biti previden."

Kot pravi Macura, so imeli do trenutka, ko je začelo snežiti, tudi na urgenci kar mirno in praznično, od tedaj pa so močno obremenjeni. Trenutno število poškodovanih še uspejo obravnavati s sedanjo ekipo. Da pa bodo lahko operirali vse poškodovane, bodo morda morali okrepiti ekipe in vpoklicati tudi kakega kolega, ki je na dopustu.

V prihodnjih dneh bodo temperature, razen na Primorskem, ostale ves čas krepko pod lediščem, opozarjajo na Agenciji RS za okolje. Najnižje temperature pričakujejo od torka do vključno četrtka, in sicer med minus 10 in minus 15 stopinj Celzija, v mraziščih še nižje. Macura pričakuje, da bodo ob teh temperaturah precej dela imeli tudi na silvestrovo. "Če se ljudje ne bodo držali naših nasvetov, pričakujemo povečano število poškodovancev." Več bi lahko bilo tudi podhladitev, še pravi Macura.