državna meja Svet24.si

Italija bi prekinila schengenski sporazum s ...

jesenice alge Svet24.si

Madež na Savi Dolinki je naraven pojav

1695633573-dsc09685-1695633263267 Necenzurirano

Predsednico republike zapušča ključni sodelavec

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

Princ Harry in Kate Middleton - nekoč prava prijatelja - danes pa .. Odkrito.si

Kate in Harry - Če se bo to zgodilo, se bosta ...

pogacar 1 Ekipa24.si

Tako malo je manjkalo! Tukaj je posnetek, ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Na ljubljanski kirurški kliniki prvič pljučni rak odstranili skozi en rez

Deli na:
Na ljubljanski kirurški kliniki prvič pljučni rak odstranili skozi en rez

Foto: Bobo

V UKC Ljubljana so prvič do sedaj dvema bolnikoma s pljučnim rakom prizadeti del pljuč s tumorjem odstranili z posebno minimalno invazivno tehniko, videotorakoskopsko lobekotomijo. Tak poseg je manj boleč, okrevanje pa nekoliko hitrejše. Po posegih ni bilo težjih zapletov in bolnika sta kmalu zapustila bolnišnico, pojasnjujejo v UKC Ljubljana.

Kot so v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana zapisali v sporočilu za javnost, sta posega s strokovnim imenom videotorakoskopska lobektomija pljuč skozi en sam vstop opravili 22. in 23 januarja, trajala sta okoli dve uri. Na Kliničnem oddelku za torakalno kirurgijo Kirurške klinike ju je opravil torakalni kirurg Tomaž Štupnik.

Po posegih ni bilo pomembnejših zapletov, tako je 69-letni bolnik brez kakršnihkoli težav bolnišnico zapustil že naslednji dan, 72-letna bolnica, pri kateri so zaradi številnih pridruženih bolezni pričakovali veliko možnost zapletov, je domov odšla tretji dan po operaciji.

Videotorakoskopska tehnika je minimalno invazivna tehnika, pri kateri prsnega koša ne odpirajo več, ampak operirajo skozi dva ali več manjših rezov. Prvo tako operacijo pljuč v Sloveniji je v UKC Ljubljana 6. februarja 2008 napravil prav kirurg Štupnik. Lani so na tak način operirali 70 odstotkov bolnikov s pljučnim rakom, kar uvršča Slovenijo med najboljše centre na svetu. Skupno so do danes opravili več kot 250 tovrstnih posegov.

Videotorakoskopska lobektomija skozi en sam vstop pa predstavlja vrhunec v razvoju minimalno invazivne kirurgije pljuč. Prvo tovrstno operacijo so junija 2010 izvedli v Španiji, sedaj pa jo opravljajo le v zelo omejenem številu bolnišnic na svetu, navajajo v UKC Ljubljana.

Tovrstni poseg skozi en sam vstop je tehnično še bolj zapleten, saj je vstop v prsni koš še bolj omejen, kirurg pa mora večino časa sočasno upravljati z več instrumenti, ki jih vstavi skozi isto, do štiri centimetre dolgo odprtino. Poleg estetskih prednosti, naj bi bil poseg skozi en sam rez še nekoliko manj boleč kot običajen videotorakoskopski poseg skozi tri reze in okrevanje še nekoliko hitrejše, so še zapisali na UKC Ljubljana.