Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

skrito-v-raju Njena.si

Edvard Steiner: srčen človek ali velik ...

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Na GZS nimajo minimalnih plač, imajo pa (skoraj) minimalne cene jedi

Deli na:
Na GZS nimajo minimalnih plač, imajo pa (skoraj) minimalne cene jedi

Sonja Šmuc, generalna direktorica GZS. - Foto: Bobo

Neprimerni so očitki nekaterih, da se gredo na GZS nek neoliberalni kapitalizem. Vsaj glede cen okusno pripravljenih obrokov v njihovi poslovni stavbi namreč vztrajajo pri približku socializma.

V Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije zaposlene pozivajo, naj pozorno preverijo plačilne liste in jim sporočijo kršitve. Gre za poziv povezan s povečanjem minimalne plače (z januarjem se bo iz sedanjih 886 evrov bruto zvišala na 940 evrov bruto). Iz bruto plače bodo tudi izvzeti vsi dodatki, pomeni, da bodo prišteti k tej plači.

Toda na Gospodarski zbornici Slovenije so za delodajalce nedavno pripravili načine »ukrepov za prilagoditev plačnega sistema«, s katerimi želijo »ublažiti učinke spremenjenega zakona o minimalni plači«. Tako naj bi dosegli »strukturno spremembo obračunane plače«. Priporočila GZS sindikati razumejo kot napeljevanje k nezakonitim ukrepom, kar pa je generalna direktorica GZS Sonja Šmuc zanikala. Sindikati sicer svarijo celo s kazenskimi ovadbami, če bodo ugotovili kršitve zakonodaje.

Ni pa nobenih kršitev v restavraciji na vrhu poslovne stavbe GZS, pač pa po besedah poznavalcev zgolj okusno pripravljena hrana. Posebej tekne, ker so cene zanjo tako ugodne, kot si mnogi delavci v svojih menzah niti ne predstavljajo. Recimo vodstvo GZS je imelo danes na dnevnem meniju puranji ljubljanski zrezek s pire krompirjem in kremno špinačo. Zraven je še sezonska solata. Vse skupaj za zgolj 4,9 evra. Ali gratinirane ajdove palačinke s šampinjoni in sirom ter zraven sezonska solata za pičlih 4,5 evra. Dnevna juha stane toliko kot kava v Ljubljani- 1,4 evra. Kdor si zraven zaželi še sok, bo dodal (zgolj) 0,7 evra.


Glede na opisano so res neprimerni očitki nekaterih, da se gredo na GZS nek neoliberalni kapitalizem. Vsaj glede cen hrane (zase) vztrajajo pri približku socializma.

Objavljamo ODGOVOR Gospodarske zbornice Slovenije na članek Na GZS nimajo minimalnih plač, imajo pa (skoraj) minimalne cene jedi, avtorja Nenad Glücksa na spletni strani reporter.si:

»Prehrana v Domu gospodarstva

Na Dimičevi 13 v Ljubljani ima restavracija Prestige Catering, ki je član skupine Sodexo, v najemu gostinski prostor za izvajanje gostinskih storitev. Restavracija je odprta vsem pod enakimi pogoji – tako zaposlenim in obiskovalcem poslovne zgradbe na Dimičevi 13, kot zunanjim gostom. Cene so tržne.«