pištola Svet24.si

V Mariboru so po sporu med 56-letnikom in ...

prometna-nesreča, avto Svet24.si

Foto: V Radečah z avtom s ceste in na streho

1713869038-dsc7853-01-1713868842327 Necenzurirano

Tretja os: Dars izločil Turke, ki gradijo ...

urska bacovnik jansa bobo Reporter.si

Je Urška Bačovnik Janša vedela, kako grozljive ...

doncic Ekipa24.si

Uau! Dončiću v roke ena od najprestižnejših ...

Lorella Flego, Mario Galunič - naslovka Revija Stop

Lorella Flego in Mario Galunič: 25 let trajajoča...

milicJPG Ekipa24.si

Linčajte Sekulića, linčajte mene, a vsak rabi ...

Slovenija

Na Brezjah 56. romanje bolnikov, invalidov in ostarelih

Deli na:
Na Brezjah 56. romanje bolnikov, invalidov in ostarelih

Verniki na Brezjah (fotografija je simbolična). - Foto: Bobo

Narodno svetišče Marije Pomagaj na Brezjah bo današnjo tretjo soboto v juniju znova tradicionalno prizorišče romanja bolnikov, invalidov in starejših. Letošnje romanje bo že 56. po vrsti. Slovesno mašo ob 10. uri bo vodil ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore.

Organizatorja srečanja sta revija Ognjišče in Slovenska karitas. Udeležence bodo spremljali prostovoljci mlade Karitas, skavti in prostovoljci Malteške pomoči. Radio Ognjišče bo mašo neposredno prenašalo, tako bodo z dogajanjem duhovno povezani tudi tisti, ki se zaradi bolezni ne bodo mogli udeležiti dogodka.

Romanje je začel ustanovitelj Ognjišča Franc Bole, ki je ob obiskih invalidov spoznal, da so ti velikokrat osamljeni. Želel jim je omogočiti odhod na romanje. Hkrati je želel, da mladi sodelujejo na tem romanju kot pomočniki bolnikom.


Prvo romanje je bilo 19. avgusta 1969 v baziliki Marije Pomagaj na Brezjah. Pozneje so ga zaradi velikega obiska preselili na trg pred njo. Romanje je iz skromnih začetkov prešlo v nekakšen narodni dan bolnikov, ki ga v Cerkvi po svetu sicer zaznamujejo na god lurške Matere Božje 11. februarja, v Sloveniji pa tretjo soboto v juniju.

Romanje sedaj vsako leto na Brezje privabi več tisoč bolnih in starejših. Lani se je zbralo 3500 udeležencev, so sporočili iz Slovenske karitas. Pojasnili so, da mnogi udeleženci in prostovoljci celo leto pričakujejo ta dogodek. Zanje je to dan veselja, srečanja, prijateljstva in radosti nad življenjem.

Romanje je le ena od oblik skrbi Karitas in župnij za bolnike, invalide in ostarele. Skozi leto so sodelavci in prostovoljci Karitas pozorni do več kot 39.000 starejših z obiski in pogovorom ter srečanji. "Želimo, da vsak človek začuti, da je nekomu mar zanj in da je kdo pripravljen pomagati ne le z materialom, pač pa tudi s pozornostjo, podarjenim časom," sporočajo iz Slovenske karitas in Tiskovnega društva Ognjišče.