cg_zdravstveni_domovi Svet24.si

Prihodki v zdravstvu so se v petih letih povečali...

beli-pav Svet24.si

Foto: Beli pav ponosno razprl svoj rep

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

marjetka in rudi Njena.si

Poroka na prvi pogled: Rudi in Marjetka, ko ju ...

pogacar 1 Ekipa24.si

Tako malo je manjkalo! Tukaj je posnetek, ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Mračna zgodba generala Hočevarja: žena mu je ustrelila sina, rojaki ga imajo za izdajalca - kaj o njem pravijo sorodniki?

Deli na:
Mračna zgodba generala Hočevarja: žena mu je ustrelila sina, rojaki ga imajo za izdajalca - kaj o njem pravijo sorodniki?

Nekdanji general JLA Ivan Hočevar - Foto: Muzej novejše zgodovine/Tone Stojko

Generalu Ivanu Hočevarju je maja 1990 večinoma uspelo razorožiti Teritorialno obrambo - zvestobo komunistični partiji je postavil pred zvestobo lastnemu narodu, staršem in družini. Umrl je 21. januarja letos v domu za starejše občane v Loki pri Zidanem Mostu, pokopan je v rodni Kostanjevici na Krki.

Njegova usoda po razorožitvi TO je bila tragična. Po besedah naših virov ga je JLA sprva namestila v hotel Bristol v Beogradu, kjer so bivali mnogi visoki oficirji JLA, ki so tja prišli iz Slovenije in Hrvaške. Pred desetimi leti so pri Dnevniku pisali, da je julija 1992 Hočevarjeva žena Jožefa s strelom v glavo v eni od sob v Bristolu ubila njunega 19-letnega sina. Kako je prišlo do tega, niso navedli, menda pa ni bila prištevna. Izvedeli smo, da sta zakonca Hočevar ostala skupaj, general naj bi pogosto obiskoval Slovenijo, v zadnjem obdobju naj bi živel deloma tu, deloma pa v Srbiji.

Brigadir Krkovič ga je pred letom ali dvema želel soočiti z njegovim ravnanjem in ga vprašati, kdo v Sloveniji mu je dovolil razoroževanje TO. Namreč, zakaj bi sam nosil to zgodovinsko breme. Je bil to Milan Kučan, predsednik predsedstva? Znano je, da je Kučan kljub obvestilu o razoroževanju zavlačeval z ukrepanjem zoper to. Brigadir je bil že dogovorjen, da bi se srečal s Hočevarjem v njegovem stanovanju v enem od beograjskih blokov. Toda v jutru, ko naj bi ga general sprejel, se na zvonjenje zvonca z njegovim priimkom ni odzval. Krkovič je na parkirišču pod stavbo opazil belo terensko vozilo hyundai z ljubljansko registracijo. Skoraj gotovo je bil generalov.


Odpravili smo se v Kostanjevico na Krki, od koder je bil Hočevar doma, in kjer od njegovih med drugim živita njegov drugi sin Robert in vnuk Bruno. Dobili smo se z županom Ladkom Petretičem. Pravi, da je bil do tedaj, ko se je postavil zoper Slovenijo, med domačini priljubljen, ugleden, spoštovan. Veliko je dosegel v JLA, postal je letalski general (generalpodpolkovnik), menda je bil najmlajši s činom generala v vsej JLA. Petretič pravi, da bi moral spoštovati odločitev Slovencev na plebiscitu za samostojno državo. Ker je ravnal drugače, je imela večina domačinov kasneje o njem negativno mnenje. Niso pa veliko govorili o tem.

Govorili smo tudi s sinom Robertom. Nezadovoljen je, češ da smo novinarji očrnili njegovega očeta, saj da ne predstavljamo celovite slike tedanjega dogajanja. Pravi, naj pustimo očeta, naj v miru počiva, nihče se nima kaj bati. Poudaril je, da general ni dobival slovenske pokojnine, imel pa je naše državljanstvo. Le zakaj ga ne bi imel, saj je bil vendar Slovenec, je dejal sin Robert. No, po zakonu o državljanstvu se lahko državljanstvo odvzame tudi Slovencu. Med drugim, če oseba škoduje interesom republike Slovenije s svojim delom v državnem organu ali organizaciji tuje države. A slovenske oblasti se očitno za odvzem niso odločile. Vnuk Bruno pravi, da je bil njegov stari oče občudovanja vreden človek in spoštovan med domačini.

VEČ V TISKANI IZDAJI REPORTERJA IN TRAFIKI24