Revija Reporter
Slovenija

Morilka sestre bo 20 let prebila za rešetkami

STA

21. feb. 2023 9:06 Osveženo: 9:07 / 21. 2. 2023

Deli na:

Mediha Hromadžić

STA

Vrhovno sodišče je zavrnilo zahtevo za varstvo zakonitosti v primeru Medihe Hromadžić, ki jo je mariborsko sodišče leta 2019 obsodilo na enotno kazen 20 let zapora zaradi uboja sestre dvojčice in poskusa uboja matere leta 2018. Pravnomočna sodba je tako obstala, Hromadžoćeva pa bo za zapahi morala prestati 20 let, poroča časnik Delo.

Tožilstvo je zanjo zahtevalo 30 let zapora, a je senat odločil, da ni šlo za umor oziroma poskus umora, temveč za uboj in poskus uboja. Prisodili so ji enotno kazen 20 let zapora. Sodbo so nato razveljavili na mariborskem višjem sodišču, ponovno sojenje pa je potekalo za zaprtimi vrati. Razpletlo se je enako kot prvič, Hromadžićeva je bila ponovno obsojena na 20 let zapora za uboj in poskus uboja.

Znova sta se pritožili obe strani. Tožilstvo je vztrajalo pri umoru in poskusu umora, pri oprostitvi ali vsaj prekvalifikaciji napada na sestro v uboj na mah, kar se kaznuje z do desetimi leti zapora. Zagovornik obdolžene Franci Šošterič je izpostavil po njegovem mnenju sporno mnenje izvedenca psihiatra in število vbodov, ki sta jih dobili napadeni.

Tragični dogodek se je zgodil 8. marca 2018, ko je Hromadžićeva v stanovanju v bloku na mariborskem Pobrežju, kjer so vse tri stanovale, najprej večkrat zabodla z nožem sestro, nato pa še mater, ki jo je poskušala ustaviti. Mati je ob pomoči soseda stekla do reševalnega vozila, sestra pa je na stopnišču podlegla poškodbam.