slovenska policija Svet24.si

V Štepanjskem naselju razstrelili bankomat

oder, sunek vetra, nuevo1 Svet24.si

Video: Sunek vetra porušil oder. umrlo je devet ...

Necenzurirano prenos Necenzurirano

Obtoženi v aferi TEŠ6 rešil vilo v Rožni ...

Slovenka leta 2023 Reporter.si

Slovenka leta Ana Petrič o tem, zakaj so jo šefi...

pogacar 22 Ekipa24.si

Zmanjkuje mu prostora! Pogačar je enostavno ...

Prepričan, da je kopija očeta Odkrito.si

Trdi, da je nezakonski sin Kralja Karla III. in ...

luka doncic Ekipa24.si

Zdaj je jasno: Luka Dončić lahko podpiše ...

Slovenija

Štiri leta zapora za Eritrejca, ki je v Ljubljani poskušal ubiti brezdomko

Deli na:
Štiri leta zapora za Eritrejca, ki je v Ljubljani poskušal ubiti brezdomko

Eno leto je Faragal že prebil v priporu, kar mu je všteto v izrečeno kazen. - Foto: Novice Svet24

Ljubljansko okrožno sodišče je državljana Eritreje Coca Filipa Faragalo zaradi poskusa uboja brezdomke Maje G., ki jo je novembra 2022 zabodel v Plečnikovem podhod, obsodilo na štiri leta zapora. Po prestani zaporni kazni pa bo za pet let izgnan iz Slovenije, a izgona po poročanju medijev najverjetneje ne bo mogoče izpeljati.

Ljubljanska okrožna sodnica Katarina Gabrijel Muhič je po poročanju Dnevnika v torek na sodišču dejala, da sodišče z obsodbo sledi predlogu tožilstva. To je sicer za Faragalo predlagalo višjo kazen, osem let in 10 mesecev zapora, vendar je sodni senat pri višini kazni upošteval mnenje izvedenca za psihiatrijo, ki je ugotovil, da ima Faragala težave z empatijo in težko nadzoruje svoje impulze, posledice za zabodeno žrtev pa so danes minimalne.

Sodba sicer še ni pravnomočna, nanjo pa se lahko pritožita tako tožilstvo kot tudi obramba, poroča Dnevnik.


Zagovornik obtoženega Tomaž Pulko se je v zaključnem govoru sicer dejal, da je ženska, ki jo je Faragala napadel, konfliktna oseba. Pulko je zatrdil, da se je obsojeni žensko zabodel samo enkrat, češ da, "če bi jo hotel ubiti, bi jo zabodel večkrat." Ocenil je, da je obtoženi zagrešil kvečjemu kaznivo dejanje povzročitve hude telesne poškodbe, za katero je predpisana nižja kazen kot za kaznivo dejanje poskusa uboja.

Faragala je po poročanju Dnevnika na sodišču dejal, da se s predlagano kaznijo osmih let zapora ne strinja ter krivdo zanikal. Sodišče pa je v obrazložitvi sodbe navedla, da so na rezilu njegovega noža našli sledi krvi oškodovanke.

Predsednica senata okrožnega sodišča Katarina Gabrijel Muhič je obrazložila tudi kazen izgona za pet let, ki je po njenem mnenju primerna, saj je policija Faragalo obravnavala že večkrat. Po odsluženi kazni ga bo Republika Slovenija poskušala izgnati, ni pa nujno, da bo dejansko zapustil državo. Pred leti je bil namreč že obsojen na izgon iz države, vendar je zunanje ministrstvo zaradi kršenja človekovih pravic v njegovi domovini izgon odsvetovalo.