sveča Svet24.si

V hudi nesreči pri Jesenicah umrl 25-letni voznik

evropska unija, evropske volitve Svet24.si

Dolgoletni evropski komisar opozarja na nujne ...

1711376183-dsc0361-01-1711376151675 Necenzurirano

Direktorju bolnice so morali podrejeni delati ...

jankovic praznik ljubljane Reporter.si

Poglejte, kdo vse se je prišel poklonit ...

Rhea Bullos Ekipa24.si

'Superge' za 200 evrov? Ne, tudi tako se lahko ...

meghan-markle-naj-bi-za-svoje-storitve-računala-ogromno Odkrito.si

“Meghan Markle je pohlepna!”

ekipa ilek stuhec Ekipa24.si

Kaj je narobe? Slovenci bežijo v tujino! Jih doma...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

MNZ: Preden zahteva državne gozdove, naj Mirage počaka na odločbo vrhovnega sodišča

Deli na:
MNZ: Preden zahteva državne gozdove, naj Mirage počaka na odločbo vrhovnega sodišča

Foto: Bobo

Na ministrstvu za notranje zadeve glede nedavnih predlogov za izvršbo nepremičnin v lasti države v zadevi Mirage pravijo, da razloga za vlaganje takšnih predlogov ne vidijo, saj bo država družbi Mirage odškodnino plačala, če bo tako odločilo vrhovno sodišče. Sicer pa so prepričani, da bodo z revizijo na sodbo višjega sodišča uspešni.

POP TV je v torek poročal, da je Mirage že zahteval rubež okoli 1000 hektarjev državnih gozdov v okolici Novega mesta. Odvetnik družbe je sicer že pred časom javno napovedal, da bodo predlagali izvršbo na račune države oziroma premoženje, ki bi bilo unovčljivo.

Višje sodišče je namreč v zadevi Mirage odločilo, da mora Slovenija podjetju plačati 8,3 milijona evrov odškodnine zaradi enostranske prekinitve posla, vezanega na registracijske nalepke za motorna vozila. Državno pravobranilstvo je nato na vrhovno sodišče vložilo revizijo na sodbo višjega sodišča. Odločitev vrhovnega sodišča še ni znana.

Na ministrstvu za notranje zadeve so včeraj potrdili, da sta odvetniška družba Škerlj, ki zastopa podjetje Mirage, ter upnik Miraga DV East Assist ILC Wilmington iz ZDA res vložila predlog za izvršbo na nepremičnine v lasti države, a je Okrajno sodišče v Novem mestu njuna predloga v celoti zavrnilo.

Ob tem poudarjajo, da je Republika Slovenija že pred izdajo sklepa sodišča zatrdila, da navedene nepremičnine ne morejo biti predmet izvršbe, saj predstavljajo naravno bogastvo. Poleg tega gre po navedbah ministrstva za nepremičnine, ki sploh niso v pravnem prometu.

Sicer pa je bilo na podlagi sodbe višjega sodišča zoper Mirage s strani različnih upnikov (zlasti bank) vloženih več predlogov za izvršbo z rubežem omenjene terjatve, izdani so tudi sklepi o izvršbi, s katerimi se državi z omenjeno terjatvijo prepoveduje razpolagati.

To pomeni, da je ta terjatev že zarubljena s strani drugih upnikov, ki jim je družba Mirage dolžna obveznosti zlasti iz naslova prisilne poravnave iz leta 2006, opozarjajo na ministrstvu. Če bi torej Republika Slovenija namesto upnikom, ki so v predlogih za izvršbo predlagali rubež dolžnikove terjatve, terjatev izplačala družbi Mirage, bi bila tem upnikom odškodninsko odgovorna, so še navedli.

Na ministrstvu so prepričani, da bo vrhovno sodišče sledilo argumentaciji revizije in odločilo, da država družbi Mirage odškodnine ni dolžna plačati.