Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Mlada zdravnica Tina Bregant o odgovornosti vlade za razsulo v zdravstvu

Deli na:
Mlada zdravnica Tina Bregant o odgovornosti vlade za razsulo v zdravstvu

Tina Bregant - Foto: Primož Lavre

Tina Bregant opozarja, da je nesprejemljivo vladno sesuvanje celotnega segmenta zdravnikov koncesionarjev v imenu reševanja velikih zdravstvenih domov in bolnišnic le vzdrževanje iluzije, da gre za ohranjanje javnega zdravstvenega sistema.

Novela zakona o zdravstveni dejavnosti zdravnikom jemlje osnovne poklicne svoboščine, jih omejuje, povzročila pa bo tudi dodatno podaljševanje že tako izredno dolgih čakalnih dob. Kot pravi, bodo zaradi tega nekateri pacienti, čakajoči na zdravljenje, žal tudi umrli.

Glede na nedavno sprejeto novelo zakona o zdravstveni dejavnosti zdravnik po šestih letih študija medicine, dveh letih sekundariata in šestih letih specializacije, ko je torej star že okoli 35 let, še vedno ne bo mogel samostojno opravljati svojega poklica kot koncesionar. Nosilec zdravstvene dejavnosti bo namreč lahko postal šele po treh do petih letih dodatnih delovnih izkušenj. Mar do takrat še nima dovolj zdravniških izkušenj?



Po končani fakulteti za medicino pridobiš naziv doktorja medicine, vendar moraš opraviti pripravništvo, ki ga skleneš s strokovnim izpitom. Šele takrat postaneš zdravnik, torej prejmeš zdravniško številko, ki ti omogoča pisanje receptov, napotnic. Licence takrat še ne pridobiš. Od takrat delaš kot zdravnik, za samostojno delo pa potrebuješ licenco, ki jo pridobiš po več letih specializacije in opravljenem specialističnem izpitu. Med specializacijo opravljaš delo kot zdravnik specializant. Ljudje včasih mislijo, da so specializanti še študentje, zamenjujejo nas tudi z medicinskimi sestrami, toda dejansko gre za zdravnike, ki pa imamo ob rednem delu še študijske obveznosti. Po uspešno opravljenem izpitu pridobiš licenco, ki je potrdilo zdravniške zbornice, da si strokovno usposobljen za samostojno delo specialista.

V tiskani izdaji in v Trafiki24 Bregantova svari, da bo nova ureditev privedla do podaljšanja čakalnih dob in odhajanja zdravnikov v tujino; sprašuje, ali je res v interesu države, da se čakalne vrste skrajšujejo na račun mrtvih bolnikov; pove, da so opozorila stotin mladih zdravnikov preslišana in da se ministrstvo odloča po svoje; izpostavi, da so v javnih zavodih določeni ljudje zaščiteni kot polarni medvedi.