Revija Reporter
Slovenija

Mlačno stališče SAZU o Pirjevcu, ki mu Dežman očita zagovarjanje stalinističnih zločinov: Sam je odgovoren za svoje izjave in trditve

Reporter, STA

26. jul. 2020 11:11 Osveženo: 11:15 / 26. 7. 2020

Deli na:

Jože Pirjevec na predstavitvi nove knjige Partizani

Bobo

Knjiga akademika Jožeta Pirjevca Partizani je strokovno, etično, moralno in ideološko problematična, meni predsednik vladne komisije za reševanje vprašanj prikritih grobišč Jože Dežman v javnem vprašanju SAZU. Pirjevec očitkov ne komentira, SAZU pa odgovarja, da njena naloga ni kritizirati ali zagovarjati dela članov.

Pirjevec v knjigi, ki jo je izdala Cankarjeva založba, predstavlja razmerja znotraj partizanskega gibanja, pa tudi razmerja med partizani in drugimi vojaškimi formacijami, denimo belogardisti, četniki, ustaši in balisti. Poleg tega po navedbah založbe pojasnjuje zgodovinsko pomembna sodelovanja med partizani in zavezniki v protihitlerjanski koaliciji.

Dežman pa je do omenjenega dela kritičen, zato se je v petek obrnil na Slovensko akademijo znanosti in umetnosti (SAZU) z javnim vprašanjem, naj se do njega opredeli.

Med drugim ga je zmotilo, da je avtor za teologa in profesorja na ljubljanski teološki fakulteti Lamberta Ehrlicha zapisal, da je bil "edini kvizling v Evropi". A za tako trditev "ni nobene razumne podlage, je izmišljena in pomeni podlo podtikanje," je prepričan Dežman.

Delo Partizani po njegovem mnenju izraža Pirjevčevo nastrojenost proti protikomunistom. Pirjevcu pa očita celo nepoznavanje osnovne literature o slovenskem partizanskem gibanju. O tem bi bila zato po njegovem pozivu potrebna razprava tako v SAZU kot v drugih javnostih. Prav tako bi bilo umestno, da bi SAZU preverila, kakšnega člana ima v svojih vrstah, je pozval.

Predsednik SAZU Peter Štih je v odgovoru zapisal, da SAZU ni niti cenzor niti odvetnik, da bi kritizirala ali zagovarjala delo svojih članov. Za svoje izjave in trditve, napisane ali izgovorjene, je odgovoren vsak sam, je izpostavil.

Diskusija o knjigi Partizani pa je po njegovih besedah diskusija med njenim avtorjem in bralci. "SAZU tudi ne preverja moralno-politične primernosti svojih članov, kar se je v nekem drugem času, ki je že zdavnaj za nami, tudi dogajalo, in tudi tedaj tega ni počela akademija, ampak oblast," je poudaril. Kar pa zadeva sovražni govor, ki ga Dežman tudi očita Pirjevcu, je Štih navedel, da so na SAZU že večkrat obsodili vsakršen sovražni govor. Menijo, da ta v javnem prostoru nima mesta.

Pirjevec je za STA navedel, da Dežmanovih očitkov ne bo komentiral.