ris, slovenija Svet24.si

Video: Gozdar v slovenski divjini naletel na nekaj...

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Miro Senica in Katarina Kresal sta sanjala, da bosta uživala v tej luksuzni vili: zdaj je naprodaj za 3,9 milijona evrov

Deli na:
Miro Senica in Katarina Kresal sta sanjala, da bosta uživala v tej luksuzni vili: zdaj je naprodaj za 3,9 milijona evrov

Nekdanje posestvo Bužekijan oziroma Mala Seva nad Izolo, ki je bilo v lasti odvetnika Mira Senice, se še vedno prodaja za 3,9 milijona evrov. - Foto: Primož Lavre

Na portalu nepremicnine.net še vedno prodajajo ogromno posestvo Pernula (biser), nekdaj znano kot kmetija Bužekijan oziroma posestvo Mala Seva. Kot piše v oglasu, gre za hišo, veliko 1744 kvadratnih metrov (tri stavbe tvorijo zaključeno celoto), zgrajeno leta 2007. Zemljišča oziroma parcel je skupaj 33 tisoč kvadratnih metrov.

Prodajalec Raiffeisen Leasing želi za vse skupaj iztržiti 3,9 milijona evrov. Na kompleksu nad Izolo (gre za največje zasebno posestvo v slovenski obalni regiji s čudovitim pogledom na morje) so objekti v četrti gradbeni fazi (nosilna konstrukcija, fasada, streha in okna). Objekt ima tudi gradbeno dovoljenje za gradnjo kmetijsko-gospodarskega kompleksa – nove kmetije z dopolnilno turistično dejavnostjo.

V objektu A so predvideni bivalni prostori z eno stanovanjsko enoto za lastnika in kuhinja z jedilnico za obiskovalce, v objektu B pisarna in družabni prostor s kaminom, knjižnico in stopniščem v zgornje nadstropje z galerijo za obiskovalce ter turistični apartma z dvema ločenima sobama, v objektu C pa dva dvonivojska apartmaja. Stavbe povezujejo arkadni hodniki z odprtimi vodnimi površinami. Kletni prostori so namenjeni gospodarstvu kmetije in tehnični prostori. Predvidena je vinska klet z vinoteko, prostor za predstavitev izdelkov domače obrti, oljarna.

Posestvo je znano tudi kot nekdanja kmetija Bužekijan. Uradno je bil lastnik Edi Bužekijan, dejansko pa je bilo v ozadju v lasti ljubljanskega odvetnika Mira Senice. Zoper slednjega se je leta 2021 na celjskem okrožnem sodišču začelo sojenje. Specializirano državno tožilstvo mu je očitalo, da je nekdanjo direktorico Vegrada Hildo Tovšak napeljeval k zlorabi položaja v škodo Vegrada, Tovšakova je bila obtožena zlorabe položaja, Senica pa je bil obtožen tudi kaznivega dejanja pranja denarja.

Ob tem sta bila tudi njegova tajnica Olga Zaviršek in direktorica kmetije Bužekijan Blanka Muster obtoženi pomoči pri kaznivem dejanju pranja denarja. Vegrad je namreč kupil za 13,5 milijona evrov Delamarisovih delnic, 1,35 milijona evrov za svetovanje in posredovanje pri tem poslu pa plačal družbi Bužekijan. Denar je po ugotovitvah tožilcev končal pri Senici.

Toda nekaj mesecev po začetku sojenja je tožilstvo za vse umaknilo obtožnico, saj je izvedenka ekonomistka Milena Kosi ugotovila, da so bile storitve opravljene in da je bil 1,35 milijona evrov vreden posel med Vegradom in kmetijo Bužekijan z vidika družbe Vegrad ekonomsko povsem upravičen. Senica je sicer dolgo zanikal, da je (bila) turistična kmetija Bužekijan res njegova.

Med sodnim postopkom v zadevi Delamaris je njegov odvetnik končno le razkril, da je bil Bužekijan že od začetka last Senice. Očitno pa ima kljub visokim cenam nepremičnim Raiffeisen Leasing velike težave pri prodaji.