Božiček Robert Svet24.si

Robert Božiček izginil v neznano, svojci so v ...

ribi Svet24.si

Ribe je težko razumeti, one pa se trudijo ...

38-SDS Necenzurirano

Vodič po korupcijskih in drugih aferah SDS

tatjana bobnar bostjan lindav bobo2 Reporter.si

Koga ima policija za norca? Še vedno skriva ...

viole simundza 2 Ekipa24.si

Kaj se bo zgodilo s prekinjeno tekmo v Fazaneriji?...

Videti je bilo, da mu je nekoliko težko pri srcu Odkrito.si

Žalost princa Williama - prišel je sam ...

nika kriznar ema klinec pm Ekipa24.si

Vroča novica! Kaj se dogaja z eno najboljših ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Afera Litijska: geodet na podstrešju nameril še tisoč kvadratnih metrov dodatnih površin

Deli na:
Afera Litijska: geodet na podstrešju nameril še tisoč kvadratnih metrov dodatnih površin

Stavba na Litijski cesti v Ljubljani - Foto: Primož Lavre

Površina sodne stavbe na Litijski cesti, katere nakup zadnje tedne odmeva v javnosti, znaša 6258,3 kvadratnega metra, izhaja iz izvedeniškega mnenja geodeta Branka Kovača, ki so ga naročili na državnem odvetništvu. To je za več kot tisoč kvadratnih metrov več kot v pogodbi, ki jo je ministrstvo za pravosodje sklenilo s Sebastjanom Vežnaverjem.

Za ponovno izmero sodne stavbe na Litijski cesti v Ljubljani je Kovača najelo državno odvetništvo kot zastopnik ministrstva za pravosodje. Po nakupu nepremičnine za potrebe sodstva, ki zadnje tedne močno odmeva v javnosti, se je namreč izkazalo, da je med površino prostorov iz kupoprodajne pogodbe, ki sta jo sklenila Vežnaver in pravosodno ministrstvo, ter površino stavbe iz podatkov geodetske uprave razlika.

Ministrstvo je zato sredi januarja s prodajalcem sklenilo aneks k prodajni pogodbi. Z njim so se dogovorili, da bo ministrstvo pridobilo novo izmero s pomočjo geodetskega podjetja, ki ga bo izbralo, storitev pa bo plačal prodajalec, torej Vežnaver.

Izvedeniško mnenje je zdaj končano, iz njega pa izhaja, da je sodna stavba na Litijski cesti za več kot tisoč kvadratnih metrov večja, kot je bilo prvotno znano. Državno odvetništvo Kovača namreč ni zadolžilo le, da preveri, kakšna je površina sodne stavbe na Litijski cesti, temveč tudi, ali meritve podjetja Harco odgovarjajo dejanskemu stanju površine. Podjetje Harco je aprila 2021 opravilo meritev nepremičnine za prodajalca, je sredi januarja pisal portal Necenzurirano.

Foto: Ministrstvo za pravosodje - Litijska

Po projektu podjetja Harco iz aprila 2021 naj bi bila površina celotnega objekta 5126,9 kvadratnega metra, je Kovač zapisal v izvedeniškem mnenju. Seštevek površin prostorov na podlagi Kovačevih meritev pa je 6258,3 kvadratnega metra.


"Površina je nekoliko večja, kot je v projektu izvedenih del podjetja Harco, saj tam ni bila zajeta površina še drugega podstrešja," med drugim v mnenju navaja Kovač.

V novem izvedeniškem mnenju je Kovač prostore razdelil tudi po dejanski rabi. Od skupno več kot 6200 kvadratnih metrov površin jih skoraj polovica oz. 2945,8 kvadratnega metra odpade na poslovne prostore, dobrih tisoč kvadratnih metrov pa na odprto teraso, balkon in ložo. V mnenju posebej izpostavlja tudi, da stavba na Litijski cesti nima garaže.

V aneksu, ki sta ga kupec in prodajalec podpisala januarja, je sicer zapisano tudi, da bo ministrstvo v najkrajšem možnem času pridobilo oceno vrednosti nepremičnine po zapriseženem sodnem cenilcu. Če bo izmera nepremičnine odstopala od pogodbeno dogovorjene navzdol, sta se zavezala še, da bosta za manjkajočo površino zmanjšala kupnino, in sicer ob upoštevanju pogodbeno dogovorjene cene za kvadratni meter.

Domnevne nepravilnosti pri nakupu sodne stavbe, v kateri naj bi prostore dobili delovno, socialno in upravno sodišče, sicer preverjata tudi Nacionalni preiskovalni urad in Komisija za preprečevanje korupcije. Za omenjen nakup je ministrstvo odštelo 7,7 milijona evrov, pri čemer pa ni naročilo svoje preverbe cene stavbe, ampak je sprejelo cenitev, ki jo je naročil in plačal prodajalec, podjetnik Sebastjan Vežnaver. Slednji je zanjo leta 2019 odštel 1,7 milijona evrov, sodna cenilka gradbene stroke in nepremičnin pa je stavbo, preden jo je kupil Vežnaver, ocenila na 2,9 milijona evrov.