evropski parlament Svet24.si

Evropski poslanci ob plači upravičeni do ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

robert fico Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno ...

zoran jankovic PL Reporter.si

Omrežje velike mestne družine: To so pripadniki ...

luka doncic oklahoma dallas pm Ekipa24.si

Noro! Dončić in Dallas sta po tem izjemnem ...

super-par, indira-ekić, matic Njena.si

Indira Ekić potrdila, da bo postala mamica

doncic Ekipa24.si

Nastavite budilke: jasno je, kdaj bo Dallas igral ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Ministrstvo poziva Sviz k preklicu stavke: Umaknili smo spremembe

Deli na:
Ministrstvo poziva Sviz k preklicu stavke: Umaknili smo spremembe

Foto: Bobo

Ministrstvo za izobraževanje v sporočilu za javnost danes ponovno opozarja, da je ustavilo vse predloge v zvezi s standardi in normativi v vrtcih ter v osnovnih in srednjih šolah. Zato poziva Sviz, da prekliče stavko v teh resorjih in zagotovi reden potek pouka v vrtcih ter osnovnih in srednjih šolah, ker razlogov za stavko ni.

Če bi Sindikat za vzgojo, izobraževanje, znanost in kulturo (Sviz) ocenil, da se pridruži splošni stavki v javnem sektorju, ministrstvo za izobraževanje, znanost, kulturo in šport pričakuje, da bo Sviz zagotovil redno dejavnost v vrtcih ter v prvih šestih razredih osnovnih šol, tako da stavka ne bi prizadela otrok oziroma njihovih družin, so danes sporočili z ministrstva.

Opoldne se sicer nadaljujejo pogajanja predstavnikov vladne pogajalske skupine in sindikatov javnega sektorja. Po besedah vodje koordinacije stavkovnih odborov sindikatov javnega sektorja Janeza Posedija so po petkovem začetku pogajanj ostala vsa ključna vprašanja ostala odprta. Vladna stran vztraja, da se gibljejo v danih javnofinančnih okvirih.



V koordinaciji zahtevajo, da jih vlada prizna za enakovredne socialne partnerje, ki so reprezentativni za dogovarjanje o pogojih in ceni dela za javne uslužbence. Zahtevajo tudi, da vlada odstopi od zniževanja pravic javnih uslužbencev, kot jih opredeljuje zakon o izvrševanju proračunov za leti 2013 in 2014. Ta je po njihovem mnenju v neskladju z ustavo, drugimi veljavnimi predpisi, kolektivnimi pogodbami in kolektivnimi sporazumi, ki so bili sklenjeni v zvezi z izvajanjem kolektivnih pogodb.

V koordinaciji zahtevajo tudi, da vlada odstopi od namere po zmanjševanju števila javnih uslužbencev, ki presega en odstotek na letni ravni od skupnega števila zaposlenih. Ena od zahtev je tudi odprava kršitev zakona o sistemu plač v javnem sektorju in spoštovanje obveznosti zagotavljanja plač javnih uslužbencev v višini, določeni z veljavnimi predpisi, kolektivnimi pogodbami in kolektivnimi sporazumi.