Nova predsednica republike Nataša Pirc Musar Svet24.si

Tudi Nataša Pirc Musar podpira Pahorja

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Kaj je razlog za Olgine ...

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Ministrstvo: Naročnik investicij ne more ugotoviti napačno povezanih cevi

Deli na:
Ministrstvo: Naročnik investicij ne more ugotoviti napačno povezanih cevi

Foto: Splošna bolnišnica dr. Franca Derganca

Na ministrstvu za zdravje so v odzivu na izjavo predsednika računskega sodišča Tomaža Vesela o odgovornosti naročnika investicij pojasnili, da so pred prevzemom urgentnih centrov preverili, ali oprema količinsko in kakovostno ustreza razpisnim pogojem. Naročnik po navedbah ministrstva ne more ugotoviti napak, kot so na primer napačno povezane cevi.

Vesel je namreč opozoril, da je tudi naročnik investicij odgovoren, da pred prevzemom preveri, ali je dobil vse tisto, kar je želel za svoj denar in potem tudi plačal. Naročnik tako ne more biti povsem pasiven, je komentiral izogibanje prevzemu odgovornosti vseh vpletenih v gradnjo nove šempetrske urgence.

Kot so na ministrstvu zapisali v odzivu, so pri gradnji urgentnih centrov, tudi tistega v Novi Gorici, na javnih razpisih izbrali izvajalce del in ti so nominirali svoje podizvajalce. Kot investitor pa so skladno z zakonom zagotovili gradbeni nadzor.

Ob gradnji so na objektu potekale redne tedenske koordinacije, na katerih so spremljali uresničevanje terminskega plana, napredek na projektu, poleg tega so obravnavali in reševali odprta vprašanja.

Ministrstvo je pred prevzemom urgentnih centrov, tam kjer je bil možen količinski prevzem, aktivno preverilo, ali oprema količinsko in kakovostno ustreza razpisnim pogojem. Na podlagi vpisov izvedenih del v gradbeno knjigo, potrditve teh s strani nadzora ter predložitve vseh ustreznih izjav o skladnosti in kakovosti vgrajenih materialov in izvedenih del niso imeli razloga, da bi podvomili o opravljenem delo izvajalcev, so pojasnili.

Naročnik po navedbah ministrstva ne more ugotoviti napak, kot so na primer napačno povezane cevi. Za nadzor nad gradbeno-obrtniško in inštalacijskimi deli je naročnik izbral izvajalca nadzora. Njegova dolžnost je bila, da spremlja dela na gradbišču vsak dan, so zapisali.

Posebna komisija, ki jo imenuje upravna enota, pred pridobitvijo uporabnega dovoljenja izvede tehnični pregled objekta, pri čemer mora izvajalec del predložiti vse ustrezne listine. Na njihovi podlagi po navedbah ministrstva naročnik sprejme odločitev, da je objekt ustrezen.

Veselovo izjavo, da se je gradnja urgentnih centrov v določenem obdobju izrazito pospešila, so na ministrstvu označili za neresnično in zapisali, da Vesel verjetno ni seznanjen z dejstvom, da so gradnje vseh urgentnih centrov potekale skladno s terminskimi plani. Ti plani so bili po navedbah ministrstva sestavni del razpisnih dokumentacij in pogodb, izvajalci del pa so se ob podpisu pogodbe z zastavljenimi roki strinjali. Izvajalci so dela v novogoriškem urgentnem centru končali v pogodbenem roku, to je oktobra 2015, so dodali.

V šempetrski bolnišnici so po neuspešnem oživljanju bolnika ugotovili, da je napeljava medicinskih plinov v enem od prostorov za reanimacijo napačna. Izvajalci del na urgenci si odgovornost podajajo, vprašanje pa je, kako so svoje delo opravili nadzorniki. V zvezi z dogajanjem na šempetrski urgenci poteka intenzivna kriminalistična preiskava, ki gre v smeri utemeljevanja suma uradno pregonljivega kaznivega dejanja povzročitve splošne nevarnosti.