mikrofon, govorec Svet24.si

»Stojimo na robu prepada, ampak mi bomo naredili ...

nataša pirc musar Svet24.si

Se bo Tatjana Bobnar zatekla k predsednici Nataši...

Tatjana Bobnar_11 Necenzurirano

Igra Tatjane Bobnar in napad na Roberta Goloba ...

Podlunsek Cirrus SR22 -xx Reporter.si

Če z državo zaslužiš 56 milijonov evrov, si ...

spanija madrid Ekipa24.si

Zgodovinsko slavje in pretepi v Madridu! Pele so ...

Aljaž Njena.si

Ustvarjalci kmetom pripravljajo nepričakovan ...

maribor Ekipa24.si

Sanjska predstava Maribora in mojstrovina Brnića:...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Ministrici je dovolj političnih manipulacij SDS: Na kakšno statistiko se opira Grims, ko straši pred migranti?

Deli na:
Ministrici je dovolj političnih manipulacij SDS: Na kakšno statistiko se opira Grims, ko straši pred migranti?

Tatjana Bobnar - Foto: STA

Notranja ministrica Tatjana Bobnar trditve poslancev SDS o velikem številu migrantov, kot posledici odstranjevanja žice na meji, zavrača kot politične manipulacije. Trditve nimajo podlage v policijskih podatkih, odstranjevanje žice pa podpirajo tudi župani obmejnih občin, se je odzvala za portal 24ur.

Poslanci opozicije trdijo, da so se po napovedi vlade, da bo odstranila ograjo na meji, drastično povečali nezakoniti prestopi meje. Ker naj bi Bobnarjeva zavestno odpirala meje ilegalnim migrantom ter tako izpostavljala državljane nevarnostim ji grozijo z interpelacijo, poroča portal 24ur.

Ministrica odgovarja, da sta bila iz meje doslej odstranjena le dva kilometra žice in da to seveda ne vpliva na migracijsko sliko. "Ograja je bila postavljena na slabi tretjini celotne dolžine te meje, 51 km rezilne žice in 143 km panelne ograje. Že ta podatek je zgovoren," je zapisala v odzivu. Napovedana odstranitev ograje ni vznemirila niti sosednje Hrvaške, ki meni, da ograja ni prispevala k umiritvi migrantskega toka po balkanski poti, je dodala.


Ob tem je izpostavila primer Cipra, ki letos poroča o izjemnem povečanju prihoda migrantov. To ni posledica napovedi umika žice na nekaj kilometrih slovenske meje, je pojasnila. Na Ciper namreč prihajajo ljudje po tem, ko pridobijo vizum za Turčijo in iz Istanbula z letalskim prevoznikom prispejo na Ciper.

Poslanec SDS Branko Grims je v oddaji 24ur Zvečer opozoril tudi na človekove pravice slovenskih otrok, žensk in vseh obmejnih prebivalcev, ki da imajo polna dvorišča migrantov. Bobnarjeva odgovarja, da bi Grims lahko svoje poslanstvo izkoristil, da se te pravice dosledneje uresničujejo v vseh okoljih, a statistike policije na žalost kažejo, da je za ženske najnevarnejši kraj dom in nasilje v družini izvajajo naši državljani. Pri tem se sprašuje na kakšno statistiko se opira Grims, ko straši pred migranti.

Umik žice so na sestanku z notranjim ministrstvom večinsko podprli tudi župani obmejnih občin. Tem sporočilom je vlada prisluhnila, saj je mejo mogoče varovati drugače. "Nova migracijska politika se zavzema za human pristop do ljudi v stiski, trpljenje na mejah se mora končati. Tragične smrti tudi," pravi Bobnarjeva.