kranj, prometna-nesreča, avtobus Svet24.si

Policija išče voznika avtobusa, ki je v Kranju ...

Kourtney Kardashian Svet24.si

Kourtney Kardashian ponosna na telo, ki ji je dalo...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

jure-podjavoršek Njena.si

Mojster Jure: Žena in otroci so moje življenje

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Minister Žiga Turk v škodo proračuna

Deli na:
Minister Žiga Turk v škodo proračuna

Foto: Bobo

Minister Žiga Turk ravna v škodo proračuna, saj od prometne šole v Mariboru ne zahteva vračila 78 tisoč evrov, ki jih je prejela na podlagi goljufije ravnateljice Mateje Turk.

Na začetku leta smo pisali o osupljivih razmerah na Prometni šoli Maribor, sestavljeni iz srednje in višje šole. Na čelu zavoda je direktor Oton Mlakar, za katerega je šolska inšpektorica Marija Karba ugotovila, da je bil imenovan na nezakonit način. Toda prava kriminalka se začne pri ravnateljici srednje prometne šole Mateji Turk. To bi moral svet zavoda že zdavnaj razrešiti, dejansko pa jo ščiti. Šolska inšpektorica je ugotovila, da je odgovorna za goljufijo. Turkova je namreč na ministrstvo za šolstvo in šport pošiljala lažne podatke glede števila dijakov, nastanjenih v dijaškem domu, zaradi česar je prometna šola za šolski leti 2007/2008 in 2008/2009 protizakonito prejela 78 tisoč evrov denarja od ministrstva. Za ta znesek je Turkova oškodovala državni proračun.

Zoper njo je okrožno državno tožilstvo v Mariboru januarja letos na mariborsko okrožno sodišče vložilo zahtevo za sodno preiskavo zaradi suma kaznivega dejanja goljufije in ponarejanja listin. Preiskovalni sodnik je septembra izdal sklep o uvedbi sodne preiskave, trenutno zaslišujejo priče.



Toda medtem se na ministrstvu za izobraževanje, znanost, kulturo in šport pod vodstvom Žige Turka neskončno sprenevedajo. Vse do danes na Prometno šolo Maribor še niso podali zahtevka za vračilo 78 tisoč evrov, ki jih je zavod nezakonito prejel. Na naše izrecno vprašanje, zakaj tega niso storili, pravijo, da bodo »ustrezno ukrepali«, če bodo ugotovitve inšpekcije za šolstvo in šport potrjene v kazenskem postopku. Njihova razlaga je škodljiva za državni proračun in tudi pravno neutemeljena. Pri svojem zahtevku namreč niso vezani na kazenski postopek zoper Matejo Turk, temveč lahko nemudoma (pravzaprav bi to morali storiti že zdavnaj) vložijo premoženjski zahtevek, in če ga šola ne izpolni, tudi odškodninsko tožbo. V kazenskem postopku zoper Turkovo se ugotavlja njena krivda, v odškodninskem pa bi bila tožba vložena zoper šolo in bi sodišče presojalo izključno to, ali je mariborska šola neupravičeno prejela 78 tisoč evrov.

Minister Žiga Turk, ki javnosti razlaga, da gleda na vsak cent, na ta način nesprejemljivo in negospodarno skozi okno meče kar 78 tisoč evrov. Toda tu se zgodba ne konča. Turkovi se naslednje leto izteče mandat ravnateljice, za naslednjega mandat pa že napoveduje kandidaturo. Ravnatelja imenuje svet zavoda, minister pa da neobvezujoče mnenje. Toda pozor: na ministrstvu kljub vsem prej opisanim dejstvom, na naše vprašanje, ali se jim zdi Turkova še primerna za vodenja šole, niso odgovorili nikalno! Zgolj to, da bo minister podal mnenje v skladu z zakonom.