diana gomilsek Odkrito.si

Slovenska glasbenika na Krku kupila kar stanovanje...

kolinda grabar-kitarović, borut pahor Svet24.si

Kolinda tokrat v tesnem Borutovem objemu

kovanci Petisvet

Če najdete kovanec, pazite na ti dve stvari

Lidija Lenarčič, Vesna Petković Svet24.si

Ali morda prepoznate dekletce s fotografije?

gozdni požar, švedska Svet24.si

Ekstremi na severu: vročinski val, požari, ...

klara-jazbec1 Najstnica.si

Pevka Klara Jazbec razkrila, kako ona gleda na ...

klara Njena.si

Poglejte, kje so ujeli Klaro!

Slovenija

Minister Peršak zavrnil idejnega očeta jezikovnega portala Fran dr. Kozmo Ahačiča

Deli na:
Minister Peršak zavrnil idejnega očeta jezikovnega portala Fran dr. Kozmo Ahačiča

Foto: Primož Lavre - Jezikoslovec Kozma Ahačič opozarja, da gre za radikalen poseg v jezik.

Čeprav so idejnega očeta jezikovnega portala Fran dr. Kozmo Ahačiča bralci dnevnika Delo razglasili za Delovo osebnost lanskega leta (pred časom je bil tudi ime tedna in meseca na valu 202) je ministrstvo za kulturo pred dnevi zavrnilo projekt promocije jezikovnega portala Fran.

Inštitut za slovenski jezik Frana Ramovša ZRC SAZU (Ahačič je namestnik direktorja dr. Marka Snoja) se je namreč prijavil na Javni razpis za (so)financiranje projektov, namenjenih promociji in uveljavljanju slovenskega jezika na področju jezikovnih virov, tehnologij in digitalizacije v letih 2018 in 2019.

Jezikoslovci so v projektni dokumentaciji podrobno razložili, kako in s kakšnimi akcijami bi dosegli, da bi portal Fran res postal stalnica na namizju vseh računalnikov v Sloveniji, poleg tega pa so se zavezali, da bodo portal Fran v roku dveh let obogatili z dvema jezikovnima priročnikoma, ki bi se ju gotovo razveselil marsikateri uporabnik slovenskega jezika: s Sinonimnim slovarjem slovenskega jezika v digitalni obliki in vezljivostnim slovarjem (kjer je mogoče preveriti, s katerim sklonom ali predlogom se povezuje kateri glagol).

Ministrstvo za kulturo je v zavrnitvi med drugim zapisalo, da gre za »kakovostno vlogo z nekoliko premalo poudarjenim načinom sprejemanja povratnih informacij s strani uporabnikov«.

Številke kažejo drugače: portal Fran je do sredine januarja zabeležil že več kot 27 milijonov poizvedb. Na dan se na tem portalu pomudi kar 40.000 uporabnikov, kažejo statistike, preveriti pa je mogoče tudi, kaj ljudje največ iščejo. Če bi projekt promocije, ki ga je vložil inštitut, obrodil sadove, bi se to takoj poznalo pri zvišanju števila poizvedb, pravijo na inštitutu.

Portal Fran, ki deluje od leta 2014, ta čas obstaja v različici 5.0 in inštitut je lani v začetku decembra napovedal, da bo odtlej na t. i. ta veseli dan kulture vsako leto na voljo nova, posodobljena in obogatena različica. A če ministrstvo ne bo pokazalo vsaj malo razumevanja in bo zavračalo še razpise na projektno (so)financiranje, se resno zastavlja vprašanje, kako. Ne da se znebiti vtisa, da gre tu še za enega tistih absurdov, kjer država tišči glavo v pesek, namesto da bi priskočila na pomoč pri vzdrževanju, promoviranju in posodabljanju portala, ki je bil že tako in tako postavljen brez njene neposredne pomoči.

Ko smo pred časom v intervjuju dr. Kozmo Ahačiča povprašali, če imajo za svoje smele načrte dovolj denarja, je odvrnil: »Posebnega denarja ne, vendar se trudimo držati načela, da z denarjem za fička in veliko vztrajnosti skušamo narediti mercedesa.«