tank, želva, lopa Svet24.si

Foto: Ukrajinci zajeli nenavadno rusko »želvo«

906923_138-naplavinepasjirep1 Svet24.si

Naplavine zasule tlakovan prehod čez Pasji rep

vrocina2 Necenzurirano

Saharski pesek in vročinski valovi. Mi pa se ...

luka doncic pf Reporter.si

Dončić, Golob in starleta: popisujemo ozadje ...

benjamin sesko pm Ekipa24.si

Simpatična izbranka Benjamina Šeška je ...

Marylin ni mogla brez čudežnih injekcij, ki so delovale tudi na njeno psiho Odkrito.si

Vse je bilo v njegovih rokah ... Tudi ona

Celje Ekipa24.si

Razkrivamo: Naslednja okrepitev Celjanov je tukaj!...

Slovenija

Minister Peršak zavrnil idejnega očeta jezikovnega portala Fran dr. Kozmo Ahačiča

Deli na:
Minister Peršak zavrnil idejnega očeta jezikovnega portala Fran dr. Kozmo Ahačiča

Dr. Kozma Ahačič - Foto: Primož Lavre

Čeprav so idejnega očeta jezikovnega portala Fran dr. Kozmo Ahačiča bralci dnevnika Delo razglasili za Delovo osebnost lanskega leta (pred časom je bil tudi ime tedna in meseca na valu 202) je ministrstvo za kulturo pred dnevi zavrnilo projekt promocije jezikovnega portala Fran.

Inštitut za slovenski jezik Frana Ramovša ZRC SAZU (Ahačič je namestnik direktorja dr. Marka Snoja) se je namreč prijavil na Javni razpis za (so)financiranje projektov, namenjenih promociji in uveljavljanju slovenskega jezika na področju jezikovnih virov, tehnologij in digitalizacije v letih 2018 in 2019.

Jezikoslovci so v projektni dokumentaciji podrobno razložili, kako in s kakšnimi akcijami bi dosegli, da bi portal Fran res postal stalnica na namizju vseh računalnikov v Sloveniji, poleg tega pa so se zavezali, da bodo portal Fran v roku dveh let obogatili z dvema jezikovnima priročnikoma, ki bi se ju gotovo razveselil marsikateri uporabnik slovenskega jezika: s Sinonimnim slovarjem slovenskega jezika v digitalni obliki in vezljivostnim slovarjem (kjer je mogoče preveriti, s katerim sklonom ali predlogom se povezuje kateri glagol).

Ministrstvo za kulturo je v zavrnitvi med drugim zapisalo, da gre za »kakovostno vlogo z nekoliko premalo poudarjenim načinom sprejemanja povratnih informacij s strani uporabnikov«.

Številke kažejo drugače: portal Fran je do sredine januarja zabeležil že več kot 27 milijonov poizvedb. Na dan se na tem portalu pomudi kar 40.000 uporabnikov, kažejo statistike, preveriti pa je mogoče tudi, kaj ljudje največ iščejo. Če bi projekt promocije, ki ga je vložil inštitut, obrodil sadove, bi se to takoj poznalo pri zvišanju števila poizvedb, pravijo na inštitutu.

Portal Fran, ki deluje od leta 2014, ta čas obstaja v različici 5.0 in inštitut je lani v začetku decembra napovedal, da bo odtlej na t. i. ta veseli dan kulture vsako leto na voljo nova, posodobljena in obogatena različica. A če ministrstvo ne bo pokazalo vsaj malo razumevanja in bo zavračalo še razpise na projektno (so)financiranje, se resno zastavlja vprašanje, kako. Ne da se znebiti vtisa, da gre tu še za enega tistih absurdov, kjer država tišči glavo v pesek, namesto da bi priskočila na pomoč pri vzdrževanju, promoviranju in posodabljanju portala, ki je bil že tako in tako postavljen brez njene neposredne pomoči.

Ko smo pred časom v intervjuju dr. Kozmo Ahačiča povprašali, če imajo za svoje smele načrte dovolj denarja, je odvrnil: »Posebnega denarja ne, vendar se trudimo držati načela, da z denarjem za fička in veliko vztrajnosti skušamo narediti mercedesa.«