Zoran Janković Svet24.si

Janković okrcal ljubljansko Levico: Niti SDS jih ...

gospodarski minister Matjaž Han Svet24.si

Magna bo Sloveniji vrnila denar

20150112-00580293 Necenzurirano

Ko je hišni dobavitelj "zlizan" z bolnišnico: ...

mala seva buzekijan pernula pl Reporter.si

Miro Senica in Katarina Kresal sta sanjala, da ...

jan oblak 23 pm Ekipa24.si

Jan Oblak ujet v objemu s teniško igralko, ona je...

Rock Hudson je bil izjemno privlačen in prodoren igralec v Hollywoodu v petdesetih in šestdesetih le Odkrito.si

Od bleščečega Hollywooda do krute bolezni

cedevita olimpija 23 af Ekipa24.si

Cedevita Olimpija preživela in izsila tretjo ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Minister Logar je poskrbel za sodelavce: postali bodo veleposlaniki

Deli na:
Minister Logar je poskrbel za sodelavce: postali bodo veleposlaniki

Anže Logar, minister za zunanje zadeve. - Foto: Bobo

Ob letošnjih menjavah na čelu diplomatsko-konzularnih predstavništev Slovenije se odhod v tujino obeta številnim najožjim sodelavcem zunanjega ministra Anžeta Logarja, danes piše portal N1, ki se sklicuje na neimenovane vire.

Novembra lani je bil na zunanjem ministrstvu objavljen interni razpis za 15 veleposlaniških mest in za dve vodji generalnih konzulatov, kandidate za ta mesta pa bo zunanje ministrstvo vladi predlagalo v kratkem.

Po informacijah N1 so med njimi številni najtesnejši sodelavci ministra Logarja.

Tako naj bi se državnemu sekretarju Gašperju Dovžanu obetalo veleposlaniško mesto v Zagrebu, od koder se mora v začetku junija posloviti sedanji veleposlanik Vojislav Šuc. Zakon o zunanjih zadevah namreč določa, da lahko vodja diplomatskega predstavništva ali konzulata opravlja delo v tujini le do dopolnjenega 68. leta starosti.

Drugi državni sekretar na MZZ Stanislav Raščan naj bi odšel v Bratislavo, vodja Logarjevega kabineta Mihael Zupančič v Koebenhavn, generalni sekretar MZZ Jožef Drofenik pa v Haag.V tujino naj bi po informacijah N1 odšla tudi šef kadrovske službe MZZ Sašo Podlesnik, ki naj bi se mu nasmihalo vodenje veleposlaništva v Kairu, in generalna direktorica direktorata za zadeve EU Barbara Sušnik. Slednja naj bi na veleposlaništvu v Belgiji nasledila dolgoletnega veleposlanika Rada Genoria, ki naj bi se upokojil.

Vodja službe za strateške komunikacije Nataša Kos naj bi odšla na čelo generalnega konzulata v Milanu, medtem ko naj bi generalni konzul v Trstu postal vodja sektorja za evropske države Gregor Šuc.

Vodenje veleposlaništva v Abu Dabiju naj bi po informacijah N1 prevzela vodja sektorja za Afriko in Bližnji vzhod Natalia Al Mansour.

Postopek izbire kandidatov je sicer do pridobitve soglasja države gostiteljice tajen. V skladu z zakonom o zunanjih zadevah se mora kandidat za veleposlanika, potem ko vlada poda predlog, predstaviti odboru DZ za zunanjo politiko, po pridobitvi soglasja države gostiteljice pa mora ukaz o imenovanju veleposlanika podpisati še predsednik republike.