mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

jure-podjavoršek Njena.si

Mojster Jure: Žena in otroci so moje življenje

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Minister in protikorupcijska komisija nad posle Živčec Kalanove

Deli na:

Direktorica izolskega zdravstvenega doma Gordana Živčec Kalan je denar svoje ustanove posodila zasebnemu podjetju Mabra, zato ministra za zdravje Dorijana Marušiča zanima, s kom direktorica posluje. Zadeve se je lotila tudi protikorupcijska komisija.

Direktorica izolskega zdravstvenega doma Gordana Živčec Kalan je denar svoje ustanove posodila zasebnemu podjetju Mabra, zato ministra za zdravje Dorijana Marušiča zanima, s kom direktorica posluje. Zadeve se je lotila tudi protikorupcijska komisija.

Po objavi informacije, da je v.d. direktorice Zdravstvenega doma Izola Gordana Živčec Kalan odobrila 150.000 evrov posojila podjetju Mabra, v minister Marušič odredil upravni nadzor v omenjenem zdravstvenem domu. Domnevno sporno ravnanje Živčec Kalanove že preverjata svet zavoda in protikorupcijska komisija.

Postopke preverjanja suma nezakonitega razpolaganja s sredstvi v izolskem zdravstvenem domu je sprožil tudi izolski župan Igor Kolenc. Od predsednika sveta zavoda Radivoja Nardina je zahteval, naj preveri, ali navedbe glede posojila, ki so se pojavile v medijih, držijo.

Nardin je v četrtek neuspešno poskušal vpogledati v vso dokumentacijo zdravstvenega doma, zato je zahtevo podal tudi pisno in pričakuje, da jo bo dobil še pred redno sejo sveta zavoda, ki je sklicana za 12. januar. Predsednik sveta zavoda je tudi že zahteval razširitev dnevnega reda seje, da bi lahko razpravljali tudi o sumu zlorabe položaja oz. nepravilnega dajanja posojil. Zadevo preučuje tudi protikorupcijska komisija.

Kot so sporočili z ministrstva, je Marušič odredil tudi interni nadzor nad postopkom podeljevanja koncesije Zdravstvenemu zavodu za kardiovaskularno dejavnost Tomislava Klokočovnika.

Arbitražna komisija, ki jo sestavljajo predsednica Samira Ališič Kovač, predstavnika predlagatelja Gordana Živčec Kalan in Boštjan Zuljan ter predstavnici Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) Damjana Jelačin Ivanovič in Suzana Rot, je namreč 22. decembra s preglasovanjem obeh predstavnikov ZZZS odločila o sklenitvi pogodbe o izvajanju programa zdravstvenih storitev za obdobje 2011-2015, v obsegu programa v vrednosti 0,5 tima akutne bolnišnične obravnave v obsegu 500 uteži letno.

Z ministrstva so sporočili, da je Marušič presenečen nad sklepom arbitražne komisije. V sredo je minister odredil interni nadzor nad postopkom podeljevanja koncesije in tudi upravni nadzor nad dosedanjim izvajanjem koncesije.


Donosni posli Mabre z zdravstvom

V zvezi s pripravo menjalne pogodbe z Mabro za stavbo Inštituta za varovanje zdravja (IVZ) je Marušič danes na Urad za preprečevanje pranja denarja naslovil vprašanje glede finančnega poslovanja in lastništva Mabre, so sporočili z ministrstva za zdravje.

Kot je znano, je vlada 25. februarja 2010 dala zeleno luč za sklenitev menjalne predpogodbe s podjetjem Mabra Inženiring, s katero bosta država in podjetje zamenjali nepremičnino na Trubarjevi 2, ki je v upravljanju Inštituta za varovanje zdravja (IVZ), in poslovni stavbi Dunajski kristali v Stožicah.

Vlada je pred končno odločitvijo pridobila dve različni cenilni mnenji za vrednost nepremičnine IVZ. Po enem naj bi bila nepremičnina vredna med osem in 12,9 milijona evrov, po drugem pa 10 milijonov evrov. Na podlagi teh se je odločila za sklenitev menjalne pogodbe. Na novo lokacijo na Dunajski naj bi se preselile vse službe IVZ z izjemo laboratorijev.

A do podpisa pogodbe med ministrstvom za zdravje in podjetjem Mabro o zamenjavi stavbe v središču Ljubljane ter Dunajskimi kristali ni prišlo. Mabra inženiring, ki gradi Dunajske kristale, bi morala 29. oktobra lani ministrstvu za zdravje predložiti uporabno dovoljenje za novo stavbo in dokazilo, da je ta prosta bremen. Po besedah direktorice Mabre Nevenke Zekić menjave še ne morejo izvesti, saj stavba še ni končana.

Zaposleni na IVZ so proti zamenjavi stavb. Kot so pred časom zapisali v javnem pismu, "so ogorčeni nad negospodarnostjo porabe javnih sredstev, nad nepreglednostjo menjave poslovne stavbe IVZ in načinom obveščanja o teh vprašanjih".