Revija Reporter
Slovenija

Milojka Kolar Celarc bo ponovno poskušala razrešiti vodstvo UKC

STA

12. nov. 2017 11:45 Osveženo: 11:47 / 12. 11. 2017

Deli na:

Svet UKC Ljubljana, Marija Pfeifer in Andraž Kopač (v sredini).

STA

Po novem razburjenju v javnosti zaradi programa otroške srčne kirurgije bo ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc ta teden prek sveta UKC Ljubljana ponovno skušala razrešiti sedanje vodstvo UKC.

Da bi ji tokrat uspelo, je vlada zamenjala predstavnike ustanovitelja v svetu zavoda. Seja, na kateri bi začeli z razrešitvijo, naj bi bila v torek.

Vlada je v zadnjih tednih zamenjala vseh šest predstavnikov ustanovitelja v svetu Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana. Po odstopu treh predstavnikov v začetku oktobra, potem ko se je na svet UKC vsul plaz kritik, ker niso odločali o razrešitvi vodstva UKC zaradi stanja na področju otroške kardiologije, je vlada 12. oktobra opravila prvo vrsto imenovanj.

Nato pa je v četrtek vlada zamenjala še ostale tri predstavnike ustanovitelja v svetu zavoda, potem ko je dan prej v javnosti odjeknila novica, da program otroške srčne kirurgije zapuščata edina dva domača kirurga, ki sta se izobraževala za otroško srčno kirurgijo.

Tako so sedaj predstavniki ustanovitelja v svetu UKC Alenka Kolar, Jože Golobič, Drago Kreš, Alenka Bradač, Anica Užmah in Mojca Ramšak Pešec. Nujna seja sveta UKC, na kateri bi ponovno odločali o odgovornosti vodstva za stanje na področju otroške kardiologije in otroške srčne kirurgije, bo neuradno v torek, čeprav ne na ministrstvu za zdravje ne v UKC tega niso potrdili.

Pred tem, domnevno v petek, pa se je ministrica Milojka Kolar Celarc sestala s predstavniki ustanovitelja. Kolar Celarčeva je sicer že pred meseci pozvala k odstopu vodstvo UKC Ljubljana zaradi istega problema - takrat so namreč v javnost prišli podatki o primerih domnevno nepravilnega zdravljenja, te podatke pa sta v javnost dala strokovna direktorica UKC Marija Pfeifer in takratni strokovni direktor pediatrične klinike Rajko Kenda.

Vodstvo UKC, ki je ostalo brez politične podpore, razmere vidi drugače

Kritike na vodstvo UKC zaradi nenehnih afer prihajajo iz javnosti kot tudi političnih vrst že dlje časa. Kolar Celarčeva je Kopača in Pfeiferjevo pozvala k odstopu že sredi junija, a se za to nista odločila. Takrat je ministrica tudi pozvala svet UKC, naj odloča o njuni odgovornosti za stanje na področju otroške kardiologije, a ta svet v prejšnji sestavi na štirih sejah, vmes pa jih je bilo nekaj še odpovedanih, o razrešitvi vodstva ni odločal.

Vodstvo UKC je namreč vseskozi zatrjevalo, da program otroške srčne kirurgije poteka varno, v službi za kardiologijo pa da so odnosi dobri in da med seboj sodelujejo.

A po odstopu dveh kirurgov iz programa je tudi predsednik vlade Miro Cerar odločno stopil proti vodstvu. "Vsi vidimo, da so razmere v programu otroške srčne kirurgije nedopustne in nesprejemljive. To kaže, da so vodstvu UKC dokončno ušle iz rok vse niti nadzora. Še zlasti, ker sami po strokovni plati ocenjujejo, da težav ni. To je naravnost neverjetno in evidentno ne drži," je dejal v četrtek.

Cerar pričakuje, da bo čim prej konec javnega obračunavanja vodstva UKC, "s čimer je to vodstvo povzročilo veliko škodo svojim kolegom in zamajalo zaupanje v delovanje javnega zdravstvenega sistema". Ob tem je dejal, da se na čelo UKC Ljubljana imenujejo kompetentne in zaupanja vredne osebe.

A vodstvo UKC tudi tokrat ne vidi večjih težav, Kopač in Pfeiferjeva pa ne nameravata odstopiti. Generalni direktor UKC Ljubljana Andraž Kopač je priznal, da je odločitev dveh kirurgov, da se več ne bosta izobraževala za otroška kardiokirurga, sicer škoda za UKC, ni pa to katastrofa. Ob tem je zatrdil, da poteka obravnava bolnikov s prirojenimi srčnimi napakami varno in kakovostno.

Pfiferejva je ob tem navedla, da kirurga odhajata, ker sta imela premajhno število operacij, da bi jima to zagotavljalo varnost in razvoj na kariernem področju. Ob tem je zanikala, da bi bili slabi odnosi vzrok za njun odhod.

STA pa je pridobila dokument, ki ga je podpisal strokovni direktor kirurške klinike Matjaž Veselko, ki navaja, da so med razlogi za njun odhod tudi "nezaupanje v strokovnost in kolegialnost, korektnost med posameznimi strokami, zaradi česar se počutita dodatno zapostavljena". To so po navedbah Veselka izpostavili tudi drugi sodelujoči v programu.