Revija Reporter
Slovenija

Milko Novič po oprostitvi: »Prvič po šestih letih kalvarije lahko zdaj res mirno zadiham«

Nenad Glücks

21. dec. 2020 18:06 Osveženo: 18:08 / 21. 12. 2020

Deli na:

Milko Novič

Bobo

Po besedah dr. Milka Noviča za Reporter je res pošteno od sodnice Sinje Božičnik, da je sprejela odločitev še pred zastaranjem, ki bo nastopilo čez nekaj dni 27. decembra. Vsi sodniki bi morali soditi kot ona, je izpostavil Novič. Ne zato, ker ga je oprostila, pač pa, ker je tehtala, preučila zadevo. Učila je tožilko, kako se sodi.

Bal se je, da bi se lahko ponovil scenarij iz leta 2017, ko ga je sodnica Špela Koleta obsodila na 25 let zaporne kazni, čeprav ga je še nekaj mesecev prej na podlagi izvedeniških mnenj nemških izvedencev izpustila iz pripora.

Moralno zadoščenje ima, da je bil naposled (sicer že v drugo) oproščen in mu ne bo mogel nihče očitati, da ga je rešilo zastaranje kazenskega pregona. »Prvič po šestih letih kalvarije lahko zdaj res mirno zadiham«, pravi.

Okrožno sodišče v Ljubljani je namreč v tretjem sojenju Milka Noviča oprostilo očitkov o umoru nekdanjega direktorja Kemijskega inštituta Janka Jamnika. Po oceni sodnice Sinje Božičnik obdolženi namreč glede na posnetke kamer in čas, ko ima alibi, ni mogel biti na kraju dejanja. Tožilstvo je napovedalo pritožbo. Zadeva naj bi sicer zastarala v nedeljo.