komet, španija, ESA Svet24.si

Video: Španci in Portugalci osupnili, na nebu ...

najden-predmet Svet24.si

Ste izgubili skiro ali motoristični kovček?

bali Necenzurirano

Poslanski turizem: za tri dni v resort na ...

zoran jankovic PL Reporter.si

Omrežje velike mestne družine: To so pripadniki ...

luka doncic oklahoma dallas pm Ekipa24.si

Noro! Dončić in Dallas sta po tem izjemnem ...

Gorski zdravnik Revija Stop

»Dr. Gruberja so Slovenci vzeli za svojega«

doncic slacilnica Ekipa24.si

Takšnega Dončića še niste videli! Prizori iz ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Milijonski »eurojackpot« za Alenko Bratušek

Deli na:
Milijonski »eurojackpot« za Alenko Bratušek

Foto: Reuters

Če bo Alenka Bratušek izvoljena za evropsko komisarko, bo zadela milijonski »eurojackpot«, so ugotovili novinarji POP TV, ki so raziskali prejemke članov Evropske komisije.

Ob preselitvi v Bruselj komisar prejme nadomestilo v višini 63.825 evrov, enak znesek pa dobi tudi po izteku funkcije. Poleg tega jim Evropska komisija krije tudi stroške prevoza vključno z letalskimi vozovnicami za vse družinske člane. Osnovna plača evropskega komisarja znaša 21.275 evrov, temu je treba prišteti še dodatek za bivanje v tujini v višini 3.191 evrov. Poleg tega evropski komisarji prejmejo še 607 evrov za reprezentanco, to je za zabave in sprejeme, ki jih prirejajo. Če se bo Bratuškova počutila preveč osamljeno in bo s seboj v Bruselj vzela tudi svojega moža, bo upravičena še do partnerskega dodatka v višini 575 evrov. Skupaj z vsemi dodatki tako znaša komisarska plača 25.684 evrov na mesec. V enem letu to pomeni 308.208 evrov, v petletnem mandatu pa to znese kar 1.541.040 evrov.

V tem računu nismo všteli dnevnic, ki jih komisarji prejmejo za vsako pot v tujino, na dan to znese kar 89 evrov. Po koncu mandata pa jih čaka še triletno nadomestilo v višini polovične plače, kar na mesec znese 10.637 evrov. Ko se upokojijo, so upravičeni še do 4.547 evrov pokojnine. Na POP TV so nato sešteli vse komisarske plače, povprečne dnevnice in pokojnino za dvajset let ter prišli do vsote 3.109.556 evrov. Če gre za podpredsednika Evropske komisije, kar naj bi bilo obljubljeno tudi Bratuškovi, pa se ta poveča na 3.498.319 evrov. Bratuškova si je tako s pravočasnim odstopom s položaja predsednice vlade, pravočasnim rokom predčasnih volitev in predvsem s pravočasno (samo)kandidaturo za položaj evropske komisarke prislužila okoli tri milijone in pol evrov zaslužka.

Seveda pa v sanjski službi ne bo uživala sama, saj bo lahko v svojem kabinetu zaposlila vsaj dva najtesnejša sodelavca. To naj bi bila odhajajoči vodja kabineta predsednice vlade Jernej Pavlič in odhajajoči obrambni minister, član vodstva njene stranke Zavezništvo Alenke Bratušek, Roman Jakič, ki ni bil izvoljen za poslanca državnega zbora. Če jim bo uspel veliki met, jima ne bo hudo, saj bosta prejela okoli 15 oziroma deset tisoč evrov mesečne plače, kolikor naj bi znašali prejemki treh vodilnih sodelavcev evropskih komisarjev.