nemško-avstrijska meja Svet24.si

Počasen razkroj schengna: Nemčija uvaja nadzor ...

invalid avto Svet24.si

S četrtkom se pričenja testiranje storitve ...

Necenzurirano prenos Necenzurirano

Alenka Žnidaršič Kranjc črpa milijone iz ...

1687435885-marta-kos04-1687435805319 Reporter.si

Grehi nove Golobove "super kandidatke" za evropsko...

roglic vuelta 2024 Ekipa24.si

Roglič po zmagoslavju pokazal, kako velik je: ne ...

marko-soršak-soki-\"20-za-20\" Revija Stop

Kapo dol Sokiju!

matjaz kek Ekipa24.si

Kek ni najbolj zadovoljen, selektor napovedal ...

Slovenija

Milijoni za Janševe »čudežne dečke«: po poslu s slovensko bogatašinjo si manejo roke

Deli na:
Milijoni za Janševe »čudežne dečke«: po poslu s slovensko bogatašinjo si manejo roke

Borutu Rončeviću, Matevžu Tomšiču in Mateju Makaroviču se je splačalo, da so blizu Janši. - Foto: Primož Lavre

Matevž Tomšič, Borut Rončević in Matej Makarovič, »ustanovni očetje« novogoriške Fakultete za uporabne družbene študije (FUDŠ), so spomladi letos sklenili svoj življenjski posel. AZ DEOS, krovno podjetje družine Alenke Žnidaršič Kranjc, sicer ene najbogatejših Slovenk, je namreč aprila letos pridobilo 51 odstotkov ustanoviteljskih pravic in obveznosti v zasebnem zavodu FUDŠ.

FUDŠ gre vse prej kot slabo, kažejo podatki iz poslovanja. Navedbo Rončevića, Makaroviča in Tomšiča, da so novega partnerja poiskali zaradi potreb po nadaljnjem razvoju, je zato treba vzeti nekoliko z rezervo. Fakulteta z 29 zaposlenimi je namreč leto 2023 zaključila z dobrimi tremi milijoni evrov prihodkov, dobička pa je bilo kar 459.288 evrov.

Visokošolski tajkuni: kako pod Janšo cvetijo fakultete Makaroviča, Rončevića in Tomšiča

Od ustanovitve naprej do danes je FUDŠ iz javnih virov prejela dobrih 14 milijonov evrov, največ od ministrstev za izobraževanje, visoko šolstvo in javne agencije za raziskovalno dejavnost. FUDŠ državni denar po koncesijah prejema za svoje študijske programe. Med drugim tudi za študij novinarstva, saj so FUDŠ priključili fakulteto za medije.

Koliko je znašala kupnina?

Kako visoke prihodke od vodstvenega, pedagoškega in raziskovalnega dela ves ta čas prejemajo Rončević, Makarovič in Tomšič, pred dvema letoma niso želeli razkriti za Reporter. Tudi zdaj prejete kupnine za prenos 51 odstotkov ustanoviteljskih pravic FUDŠ na novega partnerja, družbo AZ DEOS, ne razkrivajo.

Tranzicijska milijonarka: ena najbogatejših Slovenk je prevzela »Janševo« fakulteto

Gotovo jim ne gre slabo (še posebej Rončević na svojem FB-profilu rad razgalja svoj življenjski slog bonvivana) in imajo najbrž višje prihodke od svojih kolegov na javnih fakultetah. Zdaj so od podjetja Žnidaršič Kranjčeve prejeli še kupnino, premoženje fakultete in njena denarna sredstva pa še pred tem oddvojili na njihov novi zasebni zavod. Hkrati pa v svojih rokah še naprej obdržali upravljanje FUDŠ.

Pa naj zdaj kdo še pravi, da ne gre za »čudežne dečke« slovenskega zasebnega šolstva, ki so zasebne fakultete ustanovili v času prve Janševe vlade. In prav Janez Janša je bil na funkciji predsednika vlade tisti, ki jim je to omogočil. A ne samo njim, tudi še enemu drugemu »visokošolskemu tajkunu« Petru Jambreku.

VEČ V TISKANI IZDAJI REPORTERJA IN TRAFIKI24